Nästa vecka åker Emma och Ann-Kristin, som går tredje året på Nyströmska gymnasiet, till Stockholm för att presentera sitt bidrag i en utställning på Tekniska museet. Av cirka 500 tävlande i hela landet är de en av 55 finalister som ska bedömas. Utställningen är öppen för allmänheten men det är också en jury som går runt och ställer frågor. För att komma till final var de först tvungna att ta sig vidare från semifinalen som gick av stapeln i Norrköping i förra veckan.
– Det handlar mycket om hur vi presenterar det vi gjort. Vi har jobbat mycket med att göra posters och en modell, säger Ann-Kristin.
Tävlingsbidraget är deras gymnasiearbete och bygger på egna mätningar av salthalt, tryck och temperatur i Slätbaken. De har sen jämfört resultaten med hur det ser ut i Östersjön.
– Genom våra mätningar kan man dels säga hur miljön ser ut och dels dra slutsatser om klimatförändringarna, säger Emma.
– Mätningarna ger inget entydigt resultat men vi ser tydliga skiktningar vilket tyder på syrefattiga bottnar. Det betyder att det kan finnas döda bottnar i Slätbaken, säger Ann-Kristin.
Varför ville ni arbeta med just det här?– Vi ville göra något praktiskt och genom det här arbetet fick vi åka båt på Slätbaken i två dagar. Det var roligt och en anledning till att vi valde det.
För att kunna genomföra mätningarna behövde de ett särskilt mätinstrument, en CTD, vilket de fick låna från ett forskningsinstitut i Tyskland. Det ledde också till att de fick åka till Rostock på studiebesök, och guidas runt både på institutet och deras forskningsfartyg.
– Det var väldigt kul att se vad de gör och vad de använder sina resultat till. Vi har faktiskt gjort samma mätningar fast i mindre skala.