Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bok med invandrades egna historier släppt

Många känslor har kommit fram under processen men nu är boken släppt. 20 invandrade elever på Nyströmska har bidragit med sina historier – och skrivit på svenska.

Tesfabrhan från Eritrea berättade om flykten från ett odemokratiskt land.

Tesfabrhan från Eritrea berättade om flykten från ett odemokratiskt land.

Foto: Patrik Selsfors

SÖDERKÖPING2015-06-05 14:00

På torsdagen skedde ett boksläpp av ett lite ovanligare slag på Nyströmska skolan i Söderköping. Då presenterades nämligen boken ”Och tack till alla Sveriges människor – invandrade berättar”, utgiven på Mummelförlaget, som innehåller texter av nyanlända ungdomar på språkintroduktion samt vuxna SFI-elever som samtliga går på Nyströmska – sammanlagt 20 personer har deltagit.

Ansvarig för detta projekt på Nyströmska skolan har SFI-läraren Kerstin Ericsson varit.

– Det var när förlagschefen för Mummelförlaget Merit Wager besökte Nyströmska skolan förra våren som hon gjorde ett klassrumsbesök på SFI. Elever frågade vad en förläggare gör och då ställde hon en fråga om eleverna skulle vilja skriva texter så kunde hon ge ut en bok, berättar Kerstin Ericsson.

Eleverna har skrivit på svenska från start.

– Det har varit en process eftersom texterna måste vara begripliga men ändå är det ju innehållet som är i fokus, berättar Kerstin Ericsson som menar att många känslor har väckts:

– Det är starka berättelser, projektet har varit jätteroligt men med tårar och nära, avskalade möten. För några har det varit svårt att närma sig de här känslorna av avsked medan andra sagt att det varit skönt att skriva det här.

En intressant sak i sammanhanget är att detta faktiskt är den fjärde boken som Mummelförlaget ger ut som har anknytning till Nyströmska skolan. Tidigare har Zulmay Afzali (SFI-lärare med ett förflutet som regeringstjänsteman i Afghanistan) givit ut två böcker om sin flykt och ankomst till Sverige (den tredje är på väg). Dessutom har Katrin Fogelby, SFI-lärare gett ut boken "Mitt fönster mot världen".

Eleverna som skriver i den nyutgivna boken kommer från olika världsdelar och har olika bakgrunder och orsaker till att ha kommit till Sverige, flera av dem har också haft väldigt bristfällig skolgång. På torsdagens boksläpp fick flera av de elever som bidragit tillfälle att gå fram till mikrofonen och läsa upp ett stycke av sin text inför en helt fullsatt Nyströmska-cafeteria.

Halima från Afghanistan berättade om sin resa med en dotter.

– Det var för min dotters skull jag flyttade till Sverige, vi kom den 17 maj 2012 och det var lite kallt, läser Halima och fortsätter med hur mötet med den svenska polisen gick till när hon anlände till Malmö. Hon avslutar:

– Jag vill tacka Migrationsverket för all hjälp de har gett mig och min dotter. Och stort tack så mycket till Sveriges människor.

Den sista meningen i Halimas text inspirerade sedan till titeln på boken. Tacksamhet men också saknad – av släkt och vänner och det invanda – är ofta förekommande i berättelserna. Här finns naturligtvis också skildringar av flykt från krig och förföljelse. Många uttrycker också en önskan att verkligen lära sig svenska för att på så sätt komma in i det svenska samhället.

Det är svårt att tänka sig en bättre start på den processen än att göra debut som skribent i en nyutgiven bok på svenska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om