Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

...och reningsverket för dyrt för att bli fiskodling

En fiskodling i Skärblacka nuvarande reningsverk är en dröm, som föreningen Cityfiske i Norrköping har haft ett tag. Men det kanske stannar vid just en dröm, för projektet ser ut att bli väldigt kostsam. Nästan tre miljoner kronor.

Snart är Skärblackas reningsverk inget reningsverk längre, men kanske en blivande fiskodling för lax- och öringsyngel. Foto: Titti Olovsson

Snart är Skärblackas reningsverk inget reningsverk längre, men kanske en blivande fiskodling för lax- och öringsyngel. Foto: Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

SKÄRBLACKA2009-12-23 03:00
- Faktum är att det kostar ungefär lika mycket att bygga om reningsverk till fiskodling, som att istället bygga en modern anläggning med nyaste tekniken, fastslår konsulten Mats Hebrand från företaget Fiskevårdsteknik i Lund, i en förstudie.Han avråder inte direkt från att ställa om det gamla reningsverket till fiskodling, men man anar en stor tveksamhet till projektet.Bland annat menar han att bassängerna i Skärblacka är för stora och för djupa för fiskodling och att de i så fall måste kompletteras med nätkorgar. Ett annat kostsamt problem är bristen på vatten vid själva anläggningen och där man i så fall måste hämta vatten från Motala Ström cirka 300 meter bort.Föreningen Cityfiskes ordförande Jan-Olov Johnson säger så här om förstudien:- Den visar att det mycket väl går att konvertera Skärblacka reningsverk till en fiskodling, till en total investeringskostnad på cirka 2,7 miljoner kronor.- Sedan pekar den här utredningen också på att det finns andra alternativ för fiskodlingen. - Ett är att inte använda hela den stora anläggningen i reningsverket, eftersom den är för stor i förhållande till vår tänkta verksamhet, och istället odla i andra kärl än bassängerna i själva reningsanläggningen.- I så fall tror jag vi kan få till stånd en något billigare anläggnings- och driftskostnad, än vad vi tänkt oss om vi skulle använda hela reningsverket och alla bassängerna.Men måste i så fall en sådan anläggning ligga i Skärblacka vid reningsverket?- Nej, väljer vi det alternativet, kan den givetvis anläggas även på andra håll, säger Jan-Olov Johnson. I så fall på en plats där det finns tillgång på råvatten, vilket vi inte har vid reningsverket i Skärblacka och det är ett av de stora problemen.- En fiskodling förutsätter nämligen tillgång till råvatten. Däremot finns det rör för avloppsvatten, men det är ju en annan sak.Så det finns en del frågetecken att fundera på för Cityfiske, när det gäller de framtida fiskodlingsplanerna?- Ja, verkligen, säger Jan-Olov Johnson. Men vi jobbar vidare och en sak vi ska undersöka är möjligheterna till ett närmare samarbete med Holmen.Holmen och E-on?
- Redan idag har vi ett samarbetsavtal med Holmen, som är med och satsar på fiskeutsättningen i Motala Ström. Nu har vi även ställt frågan till Holmen, som själva har mycket fiskeutsättningar i olika sjöar, var de idag producerar sin utsättningsfisk och om det eventuellt är tänkbart att Holmen är en samarbetspartner för att även starta en lokal fiskodling här i Norrköping.- Vidare har vi sett stora miljöannonser i tidningarna om E-on, hur de forskar kring ålens vandring. Och även E-on sätter ut mycket lax- och öringsyngel, de nämner själva omkring 100.000 yngel per år.- Så jag funderar på om vi i Cityfiske även ska diskutera med E-on, om de också kan tänka sig bli samarbetspartner kring en regional eller lokal fiskodling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om