Polisen självkritisk efter kommunikationsmiss

– Jag vet vilka åtgärder vi gjort och vad vi borde ha gjort initialt, säger Hanna Sjögren chef för polisens avdelning för grova brott.

Hanna Sjögren chef för polisens avdelning för grova brott, lämnar över frågor om attentatet till polisens förundersökningsledare.

Hanna Sjögren chef för polisens avdelning för grova brott, lämnar över frågor om attentatet till polisens förundersökningsledare.

Foto: Johanna Danielsson

Polisiärt arbete2019-11-05 21:15

Men hon lämnar över vidare frågor till polisens förundersökningsledare Cecilia Westberg.

– Det finns saker vi kunde tittat på lite tidigare, säger hon.

En av anledningarna till att polisen inte agerade snabbare kan ha varit att informationen om att attentatet var riktat mot en förtroendevald inte var jättetydligt för vakthavande befäl, utan att det var en person som jobbade i skolan som utsatts som förmedlades från polispatrull på plats.

–  Det här skedde dessutom samma helg som vi hade den största kommenderingen på många, många år när Allsvenskan avgjordes på Östgötaporten, flera våldtäkter har anmälts och en mordmisstänkt greps vid en insats, säger Cecilia Westberg.

Dock tycker hon att det man missade initialt har man hämtat upp och under tisdagen genomförde polisens tekniker en undersökning på plats. Då hade det gått fyra dagar.

– Vi gjorde bedömningen att det inte spelade någon roll om den gjordes idag eller under måndagen.

Polisen har varken något motiv eller någon misstänkt för attentatet som rubriceras som mordbrand. Polisen har inlett en "digital" dörrknackning för att få in fler uppgifter.

–  Istället för att åka runt och knacka dörr så ringer vi först. Det handlar om att effektivisera vårt arbete. Har de vi pratat med varit hemma  och har något att berätta så följer vi upp samtalet med ett fysiskt besök, har man gjort iakttagelser så är vi tacksamma om man ringer oss, säger Cecilia Westberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!