MP och Kvartetten har kommit överens

MP och Kvartetten är överens om ett nytt finanspolitiskt ramverk där överskottsmålet, sparandet, sänks kraftigt de närmaste åren.

Mia Sköld (MP) och Lars Stjernkvist (S) skrev på fredagen symboliskt på det gemensamma förslaget till finanspolitiska mål.

Mia Sköld (MP) och Lars Stjernkvist (S) skrev på fredagen symboliskt på det gemensamma förslaget till finanspolitiska mål.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-09-27 19:00

På fredagen skrev oppositionsrådet Mia Sköld (MP) och kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), för Kvartettens räkning, under det gemensamma förslaget till finanspolitiska mål.

Överenskommelsen säkrar att det finns en majoritet för det nya ramverket i kommunfullmäktige i oktober.

Ramverket är också en förutsättning för det budgetförslag som Kvartetten, S, C, L och KD, lägger fram på måndag.

– I årets budgetarbete har vi bemödat oss extra att ha en dialog med alla partier, då läget är väldigt speciellt i år, säger Lars Stjernkvist och talar om en orolig omvärld.

Norrköping liksom andra kommuner går också in i ett antal år med svårigheter på grund av befolkningsutvecklingen, med stort tryck på kostnaderna inom skola och äldreomsorg.

I det här läget behövs en ny långsiktig politisk överenskommelse för hur kommunen ska finansiera investeringar och ha reserver för sämre tider.

– Vi måste ändra balanskraven, så vi ökar upplåningen under en period, sänker kraven på att lägga undan pengar, och använder i stället en del av de pengar vi lagt undan, säger Lars Stjernkvist.

– Ska man göra en sådan här överenskommelse måste den hålla över tid, och därför har vi fört samtal med alla partier, och mer intensivt med några partier. Ganska stora delar kommer vi att få ett brett stöd för i fullmäktige. Jag är väldigt glad att vi är helt överens med Miljöpartiet, om hela ramverket.

– Vi inser problemen med ekonomin de närmaste åren framöver. Tre år framåt kommer det att vara riktigt tajt, säger Mia Sköld (MP).

Det som gjort att MP kunnat ställa sig bakom ramverket är att det finns en tydlig skrivning om att återföra överskottsmålet så fort det går, då det är viktigt för MP att kommunen finansierar investeringar med egna medel, så man kan sänka lånekostnaden.

Sköld betonar att MP kommer att lägga fram en egen budget.

– Med de här målen kan vi fortsätta försvara kvaliteten i skolan och äldreomsorgen på ett anständigt sätt, säger Stjernkvist, och talar om att kunna komma tillbaka till ett överskottsmål som behövs långsiktigt, utan att räkna in kraftiga höjningar av statsbidrag.

Norrköping har en konjunkturfond och andra reserver som gör att man står rustade, säger Stjernkvist.

– Vi har fått kritik av andra partier för att vi har samlat i ladorna. I dag är vi glada att vi har gjort det.

Ramverket ska gälla från 2020 och framåt, med en automatik som ska fungera i både goda och dåliga tider.

Norrköping har haft en högre ambitionsnivå i sitt sparande än lagkravet. Några år framöver är det slut med det. I dag är överskottsmålet 190 miljoner kronor, eller två procent.

I  ramverket ingår att budgetarbetet förläggs till våren istället för hösten, och att man utöver kommande fyra år också gör en utblick ytterligare tre år framåt.

Neddragningar i alla nämnder väntar, men det sätts ett tak på 2,5 procent. De investeringar som ska prioriteras är sådana som bidrar till att sänka driftskostnader, som miljöinvesteringar. Dessutom kan kommunen sälja tillgångar.

V och M har varit med i diskussionerna, medan SD enligt Stjernkvist markerat att de vill vara ett renodlat oppositionsparti.

Som NT var först med att berätta erbjöd sig Sophia Jarl (M) att samregera med S, utan de andra partierna i Kvartetten. 

– Svaret på det från vår sida var att det är inte aktuellt, säger Lars Stjernkvist, förvånad då Jarl nyligen velat avsätta honom.

Fakta

Miljöpartiet och den styrande Kvartetten, S, C, L och KD, har kommit överens om ett gemensamt förslag till finanspolitiskt ramverk och finanspolitiska mål.

Bakgrunden är tuffa ekonomiska tider, på grund av en orolig omvärld och befolkningsutvecklingen, med stort tryck på skola och äldreomsorg.

Förslaget innebär att kommunen under en period med början nästa år stryper sitt överskottsmål, sitt sparande, vilket i förlängningen innebär att man måste låna mer till investeringar.

Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!