Det säger Lasse Ståhl som är ordförande i den lokala jaktvårdsföreningen efter mötet. Orsaken till den stora ökningen här är de senaste mildra vintrarna och bra ollonår.

Att markägare, bönder, arrendatorer, jägare och LRF samlades på Vikbolandet var för att öka kunskapen om vildsvinen och få en bra och effektiv avskjutning.

– Vi är inte vana vid vildsvin här ute och vi kan för lite vilket gör att det ofta blir missförstånd, säger Lasse Ståhl som menar att markägare och jägare måste komma överens för att lösa problemet.

Artikelbild

Bönder är missnöjda då de får sina odlingar förstörda då vildsvinen äter ärtor och går ut på vallarna och kissar och bajsar vilket gör att det kommer in i ensilaget. Det här blir ett ekonomiskt bekymmer. Enligt Hans Andersson, professor i lantbruksekonomi vid SLU, har närmare 40 procent av Sveriges lantbrukare drabbats av vildsvinens framfart. För dem uppgår kostnaderna för skadorna till i genomsnitt 930 kronor per hektar.

– Totalt motsvarar de sammanlagda kostnaderna cirka 7 procent av produktionsvärdet för samtliga grödor som växer på svensk åker, säger Andersson till TT.

Bönderna, även på Vikbolandet, vill därför skjuta fler vildsvin än vad som görs.

– En bonde berättade att han tror sig kunna förlora upp till en halv miljon kronor i värsta fall, säger Lasse Ståhl.

Artikelbild

Men bland jägarna råder det delade meningar om jakten på grisarna.

– Man måste till exempel ha lämpliga hundar då många hundar skadas och blir ihjälbitna av vildsvinen, säger Lasse Ståhl.

Enligt honom skjuts det ett par vildsvin i veckan på Vikbolandet.

– Ett bekymmer är att det är bäst att jaga dem på natten men de flesta jägare har ju vanliga arbeten vilket ställer till det om vi ska vara uppe hela natten.

Lasse Ståhl har därför själv valt att bjuda in killar med jägarexamen som får sitta och jaga gratis på hans mark på nätterna.

– Innan det blir ett jättestort problem.

Än så länge är det ingen katastrof på Vikbolandet och eftersom djuren är nattaktiva så är de svåra att inventera.

– Vi har inte så mycket svin än, hittills i år har vi upptäckt 20-30 kullar, säger Lasse Ståhl.

Men fortsätter det öka i samma takt som det gjort så kommer det att bli ett stort problem även på Vikbolandet.

malin.perk@folkbladet.se

011-200 446