Det var på söndagen som Peter Lännström, boende utanför Tåby, satt och åt frukost när hans fru såg något hon först trodde var en större hund.
– Den sprang förbi på grusvägen 10 meter från huset. Sedan tog den av och sprang vidare ut på fältet där vi kunde ta en bild av den, berättar Peter Lännström som vid det laget anade att det här nog var en varg beroende på storleken.
– Sedan ringde jag en kompis som är jägare som kom över. Därefter tog vi kontakt med länsstyrelsen som skickade ut en som kikade på spåren och letade efter spillning. Han kom fram till att det med största sannolikhet rör sig om varg men tyvärr hittade han inte någon spillning, annars kan man testa för dna och spåra vilken varg det rör sig om.
Personligen tycker Peter Lännström att det häftigt att ha fått se en livs levande vild varg.
– Det hade så klart varit olustigt om den varit närgången och hotfull men den verkade ganska skygg, det är ju fina djur. Det hade varit lite värre om det varit en flock, säger Peter Lännström som tillägger att det har setts spår åt Dagsberg till så att den förmodligen är på väg norrut.
Detta sker någon vecka efter att en varg även konstaterats i närheten av Valdemarsvik vilket naturligtvis kan vara samma som Vikbolandsvargen. Dessutom gick Länsstyrelsen Östergötland i slutet av februari ut med att det första vargreviret i modern tid etablerats av två vargar vid sjön Långbogen norr om Roxen. Just nu är det alltså jämförelsevis vargtätt i länet.
– Det par som bildat revir vid Långbogen är samma som spårats uppåt Tjällmo och Hällestad, berättar Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland men tillägger att man ännu inte dna-bestämt spillningen från dessa vargar.
– Det här paret har ett revir som är på cirka 10 000 hektar vilket är väldigt litet för ett vargpar, vi vet fortfarande ganska lite om detta eftersom det är så nytt.
När det gäller Vikbolandsvargen har Mia Kjällander ännu inte blivit informerad på måndagsförmiddagen men bekräftar att det varit en hel del vargrapporter i länet under sista tiden.
– Vi har i början av året haft en hanne som bland annat rört sig söder om Kisa och Boxholm. Huruvida det rör sig om samma varg vet vi inte ännu men vi har spillningsprover från den i Valdemarsvik så förhoppningsvis vet vi snart. Jag vet att vi också haft observationer från Gårdeby utanför Östra Ryd så det skulle ju kunna handla om samma varg.
Som vanligt när det gäller varg skapas en del oro där den dyker upp. Hur ska man tänka om man bor där varg siktas?
– I regel ska man se till att göra människoljud, skrika och tjoa och eventuellt gå emot dom, i regel drar de sig undan då även om de inte flyr som till exempel rådjur. Om de inte drar sig undan även om man är nära så ska man höra av sig till oss så vi får kolla om det rör sig om vargar som inte är rädd för människor för det är inte bra, säger Mia Kjällander som dock poängterar att det hör till ovanligheterna att det händer något.
– Sist någon attackerades av en vild varg i Sverige är på 1820-talet.
Om man drabbas av rovdjursattacker på sina tamdjur ska man skicka in dett till länsstyrelsen för ersättning.
– Då skickar vi ut en besiktningsman som konstaterar om det handlar om en rovdjursattack, denna kan också hjälpa till med akutåtgärder som att stängsla och dylikt, informerar Mia Kjällander.
– När det gäller ersättningen följer vi Viltskadecenters rekommendationer: det innebär 2800 kronor för en tacka, för ett lamm 1500 kronor och så vidare, sedan kan det också bli fråga om tillägg. Om man som företagare vill söka ersättning för förebyggande stängseluppsättning kan man få det via landsbygdsprogrammet.