Vid lunchtid på måndagen hörde en person av sig till polisen och berättade att en man uppehöll sig i närheten av Sandbyhovsrondellen, där han ska ha försökt stoppa bilister och lämna över sin mobiltelefon i utbyte mot en ring av gul metall.
Polisen skickade en polispatrull till platsen för att undersöka om det rörde sig om så kallade vägpirater som försökte genomföra bedrägeribrott. När polispatrullen kom till platsen efter några minuter hade mannen redan lämnat platsen.
– Vi har inga spår efter några vägpirater, men de har varit synliga på flera platser i länet, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.
Polisen i Linköping har också fått in anmälningar om misstänkta vägpirater, både norr och söder om staden ner mot Åtvidaberg. Även i Örebrotrakten ska vägpirater ha härjat under måndagen.
Vägpiraterna har enligt polisen en god strategi och så fort de misstänker att någon har larmat polisen åker de från platsen.
Signalementen är ganska svaga från flera håll och det tror polisen på att folk bara snabbt åker förbi. Men det måste ju finnas de som stannar annars skulle vi inte drabbas av vägpirater.
– Uppenbarligen är det några som stannar och det kanske räcker med att en om dagen gör det, men det är svårt att se at det finns någon lönsamhet i brotten med tanke på att bensinen inte är gratis, säger Thomas Agnevik.
Dessvärre finns det de som stannar och utnyttjas för att de är godtrogna och vill hjälpa till.
– Kanske är det så att en del som råkat ut för vägpirater skäms för att de låtit sig luras och inte ens polisanmäler brottet, säger Thomas Agnevik.
På polisens hemsida kan man läsa mer om hur vägpirater begår sina brott och hur man skyddar sig för att slippa bli drabbad. Ett tips är att vara vaksam om du stannar vid vägrenen. På våren ökar antalet kriminella personer som lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed bilvägarna. De ger sken av att behöva hjälp, men rådet är att inte stanna om du är osäker.
Vägpiraterna, som begår de här brotten står ofta i anslutning till de större trafiklederna och försöker påkalla uppmärksamhet genom att till exempel visa att de har problem med bilen.
Det här är något som återkommer under våren och sommaren sedan några år tillbaka och brukar starta i södra delarna av Sverige, för att sedan sprida sig uppåt i landet.
Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14. Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.