I dag börjar sportlovet och lagom med det öppnar miniutställningen ”Allt började med en ekorre…” på Visualiseringscenter. Det handlar om en utställning där barn gör den mikroskopiskt lilla världen synlig. Allt började för snart tre år sedan, när några barn på Svanens förskola hittade en död ekorre på lekgården. Frågor om livet och döden, skelettet och själen övergick till nyfikenhet om de mikroorganismer som finns men inte syns.
I stället för att begränsa barnens fantasier med vad som är rätt och fel, har möjligheten att få tänka fritt tagit barnen tillsammans med pedagogerna på en lång och lustfylld kunskapsresa. En resa som pågår än idag.
– Att tillföra fakta i allt för tidigt skede kan hämma barns kreativitet och dess möjlighet att få fantisera fritt säger Therese Gren, pedagog vid Svanen förskola och en av pedagogerna i projektet.
I början av bakterieprojektet befarade pedagogerna att de flesta av barnens hypoteser och kreativa arbeten var så otroligt fantasifulla och orealistiska att det skulle bli svårt att utnyttja materialet som goda språngbrädor till ny kunskap.
– När vi började läsa på och tillämpa kunskaperna genom att exempelvis göra egna bakterieodlingar, upptäckte vi något fantastiskt – det är precis tvärtom. Barnens förmåga att inte låta sig begränsas av olika rimlighetskrav och logiska resonemang har lett dem, och oss, till hypoteser som vid första anblicken kanske tycks helt absurda, men som visar sig vara otroligt nära sanningen som vetenskapen av idag känner den! fortsätter Therese Gren.
Projektet har resulterat i ett enormt dokumentationsmaterial, målningar, teckningar och skulpturer av vilket ett axplock presenteras i utställningen som öppnar lagom till sportlovet. Under sportlovsveckan kan man även träffa barn och pedagoger och lära sig mer om deras projekt och skapa bakterier utav återbruksmaterial.
– Vi hoppas inte bara inspirera andra barn och föräldrar utan också visa hur en kunskapsprocess ser ut och att barns förmåga att förstå och greppa till synes komplicerade ämnen ofta är mycket större än vi tror, säger Katarina Sperling, producent vid Visualiseringscenter C.