Det har skett ett ganska omfattande arbete de senaste åren för att höja resultaten i Norrköpings skolor vars snittvärden legat ganska tydligt under rikssnittet. På måndagen har man kallat till pressträff på Ektorpsskolan och eftersom det är i slutet på mandatperioden har utbildningsnämndens ordförande Olle Johansson(S) sällskap av några kollegor i den styrande alliansen: Erik Tingberg (KD), Fredrik Franzén (L) samt Karin Jonsson (C) samt utbildningsdirektör Sofie Lindén.
Man har nu gjort en sammanställning av niornas resultat för vårterminen och det visar sig att det finns positiva tendenser att hitta här.
– Ett av huvudmålen den här mandatperiden har varit att höja betygsmålen och för mig är det jättekul att stå här idag, vi är på rätt väg, inleder Olle Johansson och lämnar sedan över ordet till Sofie Lindén som får dra de siffror man fått fram.
Det handlar om tre olika värden man mäter: meritvärdet, gymnasiebehörigheten samt uppnådda kunskapskrav i alla ämnen.
– Vi ser en positiv trend på alla dessa mätvärden när vi tittar på resultaten för de kommunala skolorna i Norrköping, berättar Sofie Lindén:
– Meritvärdet har ökat från 204 förra året till 212 i år och det är en otroligt positiv trend. Om man tittar på meritvärdena och inte tar med de nyanländas resultat ligger meritvärdet på 222 men jämfört med förra året har även gruppen nyanlända ökat sitt meritvärde.
En annan sak som understryker denna positiva trend är att nuvarande sjuor och åttor ligger klart över kurvorna hos årets nior, det ser alltså ut som om uppgången kan fortsätta framöver.
– Det långsiktiga arbetet vi gjort har visat sig leda till positiv resultatutveckling, bedömer Sofie Lindén som visar på samma trend när det gäller gymnasiebehörighet.
– Här har vi gått från 74 procent till 77 procent.
Det finns dock ett område som släpar efter: likvärdigheten mellan skolorna. Tillexempel Vikbolandsskolan och Klingsborgsskolan ökar inte sina resultat. Folkbladet frågar vad detta beror på.
– Det är en trend i hela Sverige att vi tappat i likvärdighet mellan skolor och det här måste vi vända, det är vi enormt tydliga med, säger Olle Johansson och Sofie Lindén fyller i:
– Alla enheter håller nu på med ett analysarbete men nu gäller det att vi har rätt fokus och analyserar rätt saker, det är också viktigt att de olika enheterna får ta del av de goda exemplen som finns.
Ett av dessa goda exempel är just Ektorpsskolan och pedagogerna Jessica Kälvehed och Maria Steen får berätta om det arbetet man gjort under en treårsperiod och som lett till att man nu är uppe i 90 procents gymnasiebehörighet – man får till och med en applåd av de församlade politikerna.
Folkbladet frågar Sofie Lindén vad hon tror har lett till detta trendbrott i Norrköping
– Vi har ett stort fokus på resultatet på många olika sätt. Vi jobbar brett men verksamhetsnära och arbetet sker på alla våra olika enheter. Sedan blir jag aldrig riktigt nöjd men idag är jag faktiskt det. Nu måste vi jobba hårt med likvärdigheten som är enormt viktig, säger Sofie Lindén.