Det är inte många veckor sedan elva medarbetare på Riksgälden anmäldes för exakt samma sak, efter att ha tagit emot misstänkta mutor från samma företag, Labcenter. Däremellan har även Region Östergötland dragit öronen åt sig och börjat gå igenom fakturor från företaget, som även de köpt utbildningstjänster av. Och nu är det alltså nästa myndighets tur: Sjöfartsverkets personalansvarsnämnd lämnar inom kort över tio anmälningar om misstänkta mutbrott till åklagare.
Orsak: de tio anställda misstänks ha gjort sig skyldiga till mutbrott efter att ha tagit emot "oskälig extrautrustning till datorer i form av surfplattor med mera", som man kan läsa i ett pressmeddelande verket skickat ut. Farhågorna uppkom när fakturorna började gås igenom.
– Sjöfartsverkets bedömning är att det kan föreligga skälig brottsmisstanke om mutbrott. Enligt lagen om offentlig anställning ska vi anmäla till åklagare om det finns skälig brottsmisstanke mot en anställd inom ramen för anställningen, säger Ove Eriksson, tillförordnad generaldirektör för Sjöfartsverket.
De misstänkta mutorna kommer från utbildningsleverantören Labcenter i Sverige AB, ett företag som Sjöfartsverket köpt 42 it-utbildningar av sedan 2008. Företaget uppger i ett pressmeddelande att man genom praktiskt labbande testar den senaste tekniken. "För att främja fortsatt labbande även efter avslutad utbildning kan man välja till ett labbtillbehör", står det. och vidare "att ägna sig åt någon form av muta är emot
Labcenters företagspolicy".
I personalansvarsnämndens protokoll kan man se att de misstänkta medarbetarna tagit emot "labbtillbehör" som servrar, ipad, Iphone, surfplatta och presentkort som använts till hörlurar. Man kan även se att två personer har tagit emot tre cyklar som "labbtillbehör". Allvarligt, menar Ove Eriksson:
– Att vara offentligt anställd tjänsteman innebär att man aldrig får missbruka sin ställning, bland annat för att myndighetens opartiskhet och saklighet inte ska kunna ifrågasättas. Vi inom Sjöfartsverket måste fortsätta att se över vad vi ska göra för att stärka våra medarbetare i deras roll som tjänstemän. Men det är också viktigt att vi tar vårt ansvar och låter de rättsvårdande myndigheterna utreda eventuella brottsmisstankar.
I samband med de misstänkta mutbrotten på Riksgälden, betonade Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, i en artikel i DI vikten av att man ständigt måste arbeta med frågeställningar kring korruption och bestickning.
– Vi informerar ständigt om näringslivskoden ’kod om gåvor, belöningar och andra förmåner i näringslivet’”, sade hon bland annat.
Hon framhöll även att offentlig sektor är utsatt och att det gäller att man som anställd är informerad om vad som gäller, även om det "kan synas handla om små saker".
I samma intervju framhöll hon även ovanligheten kring att elva personer vid samma myndighet samtidigt anmäls för mutbrott. Nu har det alltså hänt igen.
Sjöfartsverket kommer nu att överlämna ärendena till åklagare. Folkbladet har utan framgång sökt chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption. Det är han som granskar ärendet kring de misstänkta mutbrotten vid Riksgälden. Huruvida det kommer att inledas någon förundersökning där är i nuläget oklart.
– Det jag har fått in på mitt skrivbord handlar om Riksgälden och där har jag begärt in vissa dokument kring ärendet. Det första steget i den här processen är att fatta beslut om vi ska inleda en förundersökning eller inte. Innan jag har gjort det kan jag inte göra något annat, sade han till Helsingborgs Dagblad i förra veckan.