Tjejerna går tredje året på turism- och eventprogrammet på de Geergymnasiet och är två av finalisterna i årets Gymnasie-SM som avgörs i helgen. Efter att ha jobbat med en uppgift under hösten, som de sedan skickade in till tävlingskommittén, kom beskedet i januari: ni är ett av fem lag som gått vidare till final inom området turism.

– Det var jättekul! Vi trodde inte att vi skulle gå vidare, för svaret kom ett par dagar sent, säger Moa Strömberg.

Tävlingen arrangeras av Visita Svensk besöksnäring, en bransch- och arbetsgivarorganisation som ser tävlingen som ett sätt att höja statusen i besöksnäringen och lyfta fram nya stjärnor.

– De här eleverna är en viktig del av besöksnäringens framtid. Vi räknar med att näringen behöver göra 40 000 - 50 000 rekryteringar årligen fram till år 2023 och att sektorn under samma tid kommer att växa med 5 000 nya jobb per år. För att klara det behöver vi kompetenta ungdomar som har gått rätt gymnasielinjer, säger Eva Östling, vd på Visita.

Gymnasie-SM avgörs i fyra kategorier: hotell, kök, servering och så turism, som Moa och Tilda tävlar i. I varje kategori tävlar sex lag, förutom i turism där fem lag ställs mot varandra. Årets tävling handlar om arrangemanget kring Falsterbo horse show. Uppgiften som tjejerna jobbade med under hösten handlade bland annat om att ta fram marknadsföringsinsatser och samarbetspartners. Det första som händer under finalen är att tjejerna ska presentera sitt tävlingsbidrag.

– Vi ska göra en företagspitch inför en jury, berättar Tilda.

Att pitcha är de ganska vana vid att göra, då de drivit UF-företaget Buskul UF sedan i höstas och gjort en hel del pitchar under året. Och just den typen av kort, innehållsrik presentation, blir allt vanligare inom fler områden, menar läraren Maria Norgren, som tillsammans med kollegan Marie Hellström kommer att åka med Moa och Tilda till Malmö.

– Audition, typ som i Idol, är ett nytt sätt att anställa folk inom nöjesbranschen. Man går in på scenen och pitchar, berättar om sig själv och varför man ska bli anställd, förklarar hon.

Vidare består tävlingen bland annat av rollspel i en reception. Medan Maria Norgren sitter med i juryn, kommer Marie Hellström att coacha och peppa tjejerna.

– Förhoppningsvis inte trösta, säger hon, varpå Tilda avslutar:

– Du kanske får torka glädjetårar!

Just nu är Moa och Tilda ute på sin praktik, Moa på Badhotellet i Tranås och Tilda på Stjärnkrogen på Östgötaporten. Efter studenten i sommar väntar ett år som au pair i USA för Tilda, som sedan vill läsa vidare på universitetet. Moa vill jobba ett tag efter studenten, men tänker även hon läsa vidare i framtiden.

Folkbladet önskar tjejerna lycka till i Malmö!