Söderköpings kommun och Vadstena har högst andel kvinnliga chefer i länet, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB), som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. I Söderköping var 41 procent av cheferna kvinnor, och 59 procent män. I Norrköping och Linköping var andelen kvinnliga chefer 39 procent, och andelen manliga 61 procent. Samma antal som för hela landet.

Bärbel Elenius är HR-chef på Söderköpings kommun.

– Vårt mål är en mer jämlik fördelning mellan män och kvinnor. Och det gäller ju inte bara chefer. Men vill vi ha fler män i förskolan och vården, är det viktigt att vi lyckas rekrytera manliga chefer till dessa verksamheter, säger hon.

– Det är svårt att rekrytera män till dessa chefspositioner. Just nu har vi till exempel en manlig förskolechef och tre kvinnliga. Det är inte ultimat, säger Bärbel Elenius.

Inom vissa branscher är det lättare att skapa en jämlik fördelning mellan män och kvinnor. Skolan är ett exempel, enligt Bärbel Elenius.

– Där finns både manliga och kvinnliga rektorer, precis som könsfördelningen bland lärare - den är också mer jämn, säger hon.

Generellt är mansdominansen bland chefer störst inom den privata sektorn.

– I kommuner som till exempel har en stor mansdominerad tillverkningsindusti blir andelen män högre än i en kommun där kommunen är en stor arbetsgivare, säger Klara Regnö, forskare vid Göteborgs universitet och Mälardalens högskola, till Nyhetsbyrån Siren.