Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slåss mot fasadförändring

Magnentus vill förändra fasaden på Repslagaregatan 3 genom att sätta in större fönster. Nu höjs röster mot förändringen.

Värnar om historien. Tandläkare Mikael Saksi, med praktik på Repslagaregatan 3, vill att fasaden på det tidstypiska huset ska bevaras.

Värnar om historien. Tandläkare Mikael Saksi, med praktik på Repslagaregatan 3, vill att fasaden på det tidstypiska huset ska bevaras.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2017-07-05 10:00

Tandläkare Mikael Saksi som har sin mottagning i huset är intresserad av äldre hus och dess historia.

Magnentus köpte fastigheten i våras och höll då ett möte med hyresgästerna i huset där den nya ägaren muntligen presenterade sina planer. Magnentus har sagt sig vilja modernisera fastigheten med större fönster för bättre ljusinsläpp.

– Groteskt stora fönster, menar Mikael Saksi som vänder sig mot ordet ”modernisering”, och kallar det istället ”förvanskning” av ett hus med stora kulturvärden.

Den bild han sett är en tidig idéskiss som publicerats i NT.

I ett mejl till Reidar Svedahl (L), ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden, och övriga kommunalråd, skriver Saksi att det gäller att värna sin historia. Att bygga nya fastigheter i tidens anda är en sak, menar han, men tidstypiska hus som det här ska man bevara.

– Ett skyddsvärt objekt, och en del av textilhistorien, säger Mikael Saksi om Repslagaregatan 3 i kvarteret Gripen.

– Jag vill att man bevarar det för Norrköpingsborna. Fastighetsägare kommer och går, det är bara huset som består.

– Det är helt okej att göra nya hus i de mest futuristiska former, men att försöka modernisera ett gammal hus, det blir bara fel, menar Mikael Saksi.

LÄS MER: Ägaren vill modernisera fastigheten

Förutom fasaden är interiören i trappuppgången tidstypisk med glänsande träbeklädda väggar, och marmorgolv. Handtaget på ytterdörren är format som ett ”T”, kanske för "textil".

Huset byggdes i början av 1950-talet, till stor del för att bli förbundshus, huvudkontor, för textilarbetareförbundet i Sverige. Förbundet huserade på de tre översta våningarna. I övrigt fylldes huset med butik, kontor och andra fackexpeditioner.

I folkmun, bland äldre Norrköpingsbor, går huset under beteckningen ”textilarnas hus”, berättar Per Wallberg, tidigare ombudsman och regionchef för tjänstemannafacket HTF, numera Unionen. Han arbetade i 35 år i huset och vet att berätta att i ett sammanträdesrum högst upp i huset finns en stor fresk, en väggmålning, av konstnären Nils Wedel, som också finns representerad i entrén till Norrköpings konstmuseum.

Per Wallberg hoppas att väggmålningen, en hyllning till textilarbetarna i Norrköping och Sverige, kommer att bevaras.

– Det är en fantastisk väggmålning.

Per Wallberg känner starkt för huset och tycker liksom Saksi att hela fasaden borde bevaras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om