Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

M: kommuner ska kunna förbjuda tiggeri

Moderaterna vill att kommunerna ska kunna förbjuda tiggeri. Just nu ser dock inte oppositionsråd Sophia Jarl (M) något sådant behov i Norrköping.

TIggeriförbud. Det ska kommuner komma införa, enligt Moderaterna. Dock inget för Norrköping, menar oppositionsråd Sophia Jarl (M).

TIggeriförbud. Det ska kommuner komma införa, enligt Moderaterna. Dock inget för Norrköping, menar oppositionsråd Sophia Jarl (M).

Foto: Viktor Westin

NORRKÖPING2015-10-20 11:30

– Det här blir ett sätt för kommunerna att kunna styra upp kring den här frågan. I dag är det svårt för exempelvis butiksägare att kunna gå ut och säga att "du får inte sitta här", om man upplever problem. Men med det här förbudet kan kommunen gå ut och besluta om platser där man inte får tigga, säger hon.

Beslutet togs under Moderaternas partistämma i Karlstad förre veckan och tanken är att kommunerna ska kunna förbjuda tiggeri vid buss- och tågstationer och andra hållplatser för kollektivtrafik, eller vid köpcentrum, utanför butiker samt andra allmänna platser som torg och parker. Kort sagt platser där tiggarna i dag sitter.

– Det ska finnas möjligheter för kommuner att förbjuda tiggeri om det stör den allmänna ordningen. Vi vill inte ha tiggeri där det blir ordningsstörningar, har partiets rättspolitiska talesperson Beatrice Ask tidigare sagt till TT.

Migrations-, integrations-, och tiggerifrågor fick stort utrymme på stämman. Sophia Jarl förklarar varför hon tror att det blev så just nu:

– Till syvende och sist handlar det någonstans om att ge svar på människors frågor och oro om de här frågorna. Många tycker att det är trist och tråkigt att se att så många sitter och tigger. Vi kan styra upp det här och ge människor svar: "vi ser att ni ser problem, och så här kan vi hantera det".

– Sedan behövs det mer konkreta lösningar, men det är inte stämmans uppgift. Vi vill dra de stora pendeldragen, säger hon.

"Ordningsstörningar", som Beatrice Ask hänvisar till, menar Sophia Jarl att det inte finns kring eu-migranter i Norrköping. Därför är inte ett förbud något hon kommer driva här, men menar att möjligheten till det är bra, om det skulle uppstå problem vid exempelvis buss- och tågstationen om människor upplever problem med eu-migranter som går in där för att exempelvis sova.

Då vill hon hellre fokusera på den utvecklingsgrupp för skolan, som partiledaren Anna Kinberg Batra initierade i helgen, som hon själv kommer att leda.

– Jag har varit lite besviken på att man inte hade större visioner om skolan. Sedan kom förslaget om att vi ska tillsätta den här gruppen. Det var bra att det kom upp en diskussion om vår vision för skolan, säger Sophia Jarl.

Hon är själv utbildad lärare och ämnet är därför extra viktigt för henne.

– Det viktigaste är att lyfta diskussionen om lärarnas förutsättningar. De har en pressad situation, samtidigt som de är nyckeln till att eleverna får minst godkänt eller bättre, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt behöver lärarna få mer auktoritet och där spelar lönerna in.

I nuläget anser Moderaterna att skolan ska vara kommunal. Något förstatligande är inte aktuellt.

Trots det behövs en viss del av statligt ingripande, menar Sophia Jarl:

– Kommuner har olika förutsättningar och därför måste vi titta på reformer, som exempelvis den med förstelärartjänster.

– Samtidigt ska Skolinspektionen kunna gå in och styra upp skolorna som är dåliga. Men, vi tror att besluten ska fattas så nära skolorna som möjligt. Det är vi i Norrköping som vet vilka behov skolorna i Lindö och Söderporten exempelvis har, och då vore det olyckligt om besluten togs i Stockholm, säger hon.

Fler beslut

På Moderatstämman togs en rad beslut. Här är några av dem.

Tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd.

Tillfällig gränskontroll.

Inför så kallade "säkra länder" för att korta asylprövningen.

Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring. Ska omfatta flera.

Full etableringsersättning bara om man stannar kvar i samma kommun.

Försörjningsförmågan ska omfatta även de anhöriga.

Utbildningsplikt ska gälla för nyanlända vuxna.

Medicinsk åldersbedömning av ensamkommande barn.

Möjliggöra tiggeriförbud i lokala ordningsföreskrifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!