Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sara gör en sallad av sopor

Tomater, lök och andra färska varor som skulle räcka till en stor sallad. Dumpstraren Sara Jonsson hittar fullt ätbara varor när hon, tillsammans med Folkbladet, får tillåtelse att kolla igenom Coop Konsum Skarphagens container.

Avfall. Det som klassas som skräp av butiken tycker Sara i många fall är fullt ätbara saker.

Avfall. Det som klassas som skräp av butiken tycker Sara i många fall är fullt ätbara saker.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2015-07-07 21:00

Sara behöver inte dyka djupt i soporna för att hitta färsk mat. På några sekunder har hon fiskat upp en gurka, flera paket tomater, sallad, lök, kvarg och keso som bildar en hög på backen.

– Jag gör en sallad här, säger Sara med ett skratt.

Bredvid står Katharina Jivhag, säljare på Konsum, som har öppnat containern. Den är låst med hänglås för att hålla dumpstrare borta i vanliga fall.

– Vi är tvungna att kasta när datumen är utgångna, säger Katharina.

Sara säger att hon förstår att de som jobbar i butik måste följa företagets policy och håller sedan upp en påse med lök.

– Jag vill veta vad som är ofräscht med de här, säger hon.

– Den ser du, blommar ju där, svarar Katharina och pekar på en lök i nätet.

– Fast jag skulle köpa de här till fullpris, den går ju fortfarande att äta, säger Sara.

De är båda överens om att de förstår varandras olika situationer och att matsvinnet är ett problem.

För sex år sedan blev Sara tipsad av en lärare om att dumpstra och testade själv för första gången.

– Jag visste att det fanns ett svinn och hur mycket som kastades i summor, men jag hade inte förstått innan jag såg det med egna ögon hur mycket mat det faktiskt är och till vilken kvalité.

Hon berättar att det skulle vara möjligt att leva på bara dumpstring om hon ville, men det är inte hennes syfte med det.

– Genom att dumpstra kan jag frigöra pengar som jag istället kan lägga på att köpa varor som är ekologiska och fairtrademärkta. Det är ett sätt att ge mer rättvis statistik över vad konsumenterna vill ha också, många vill köpa ekologiskt men har inte råd och kan därför inte utöva sin konsumentmakt.

Under sina år bland containrarna har Sara träffat människor som gör det av många olika anledningar. För en del är det ett sätt att ha råd att äta, andra gör det av ideologiska skäl – miljöpåfrestningen som matproduktionen innebär och orättvisan i att så mycket mat kastas medan det finns människor som svälter.

– Det finns mycket solidaritet bland dumpstrare också. Om någon har en bil och är pigg och kry är det inte ovanligt att den samlar några kassar extra och lämnar till någon som den vet har det svårt ekonomiskt och inte samma möjligheter att dumpstra själv.

Hon betonar att det är viktigt att ha en öppen och ärlig konversation dumpstrare och butiksägare emellan, men också att butiksägarna ska fundera över varför deras policys ser ut som de gör.

Dumpstring

Är att leta genom containrar, grovsoprum, papperskorgar och liknande ställen efter containerfynd, det vill säga saker som är fullt funktionella, men som någon har slängt. Vissa personer letar aluminiumburkar, returglasflaskor och PET-flaskor som kan pantas. Andra letar efter livsmedel, vanligen nyligen slängd mat i hela förpackningar i avfallscontainrar som tillhör mataffärer.

Många letar också möbler, elektronik, gamla datorer, kläder och i princip vad som helst som kan återanvändas. Detta görs oftast som en politisk manifestation emot konsumtionssamhället och dagens resursslöseri, för klimatet eller ibland för privatekonomin.

70 000 ton mat om året slängs av livsmedelsbutiker och 91 procent av det är i onödan, enligt en rapport från Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om