Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så skapar man en gräsrotsrörelse

I onsdags fick Idrottens hus i Klockaretorpet besök av irländaren Cormac Russell som föreläste om idrott och stadsdelsutveckling.

Stärker demokratin. Cormac Russell menar att människors engagemang stärker demokratin och han uppmanade deltagarna att ta kontakt med media för att berätta sin historia.

Stärker demokratin. Cormac Russell menar att människors engagemang stärker demokratin och han uppmanade deltagarna att ta kontakt med media för att berätta sin historia.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-09-11 14:00

Det hela grundar sig på teorin ”Asset based community development” (ABCD) som har utvecklats av professor John McKnight vid Northwestern university i Chicago. Cormac Russell som själv är knuten till universitetet och kollega med John McKnight berättar att han reser runt mycket i världen och att han har arbetat med ABCD i 20 år. Teorin går i stora drag ut på att se till vad som finns och arbeta utifrån det istället för att fokusera på problem och vad som saknas.

– Stadsdelsutvecklingsprojekt sker på många håll runt om i världen och idén med ABCD är lika enkel som genial. Vi börjar ofta med att beskriva vad som saknas, men här vänder man på perspektivet och tar fram människors förmågor och egenskaper. Nu har vi tagit in idrottens betydelse för stadsdelsutvecklingen i det här och bjudit in Cormac Russell som är en eftertraktad föreläsare, säger Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder.

Inför föreläsningen har Cormac Russell flyttat bort alla bord i lokalen och han förklarar att han gjorde det för att ta bort barriärerna.

– Det är ni som är de viktiga, inte jag. Det här bygger på delaktighet, säger han till deltagarna som satt sig gruppvis om fem-sex personer för att de senare under kortare avbrott ska få diskutera olika frågor.

En stor del av tiden ägnar Cormac Russell åt hur man når framgång och åstadkommer förändring genom att underifrån bygga upp gräsrotsrörelser. Han visar en bild på John McKnight, sig själv och en 83-årig kvinna som heter Marion Thompson. Enligt Cormac Russell är hon en levande expert på hur man sätter igång en gräsrotsrörelse och det är hennes historia han nu ska berätta.

Den tar sin början i 1950-talets USA. Marion Thompson som levde i Chicago ville amma sitt barn, men trenden att ge spädbarnen industriellt framtagen bröstmjölksersättning istället för att amma på naturligt sätt hade då börjat slå igenom.

– Alla sa att det var dåligt att amma. Till och med läkarna sa att hon inte skulle göra det. Företagen ville sälja bröstmjölksersättning och notera med vilket budskap, säger Cormac Russell.

– Du är inte tillräckligt bra, du är inte lika bra som det syntetiska och det vetenskapligt testade.

Men Marion Thompson trotsade budskapet och fortsatte att amma och inom några år fanns det över tusen amningsgrupper i USA.

– De växte som svampar ur jorden bara genom att folk pratade med varandra. Det var ingen som sa åt dem eller något som kom uppifrån.

Efter att Marion Thompson berättat sin historia för Cormac Russell frågade han henne om hon kunde ge några goda råd till de som vill bygga upp andra rörelser.

– Hon sa att vi gjorde bara vad vi tyckte var rätt, säger Cormac Russell och förklarar att de bestämde sig för att vara för något istället för att vara emot något, vilket innebar att de slapp att bevisa att något var dåligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!