Mot bakgrund av utvecklingen i världen och det allt hårdare klimatet i Sverige, inte minst hot mot religiösa samfund, får Norrköpings kommun ofta frågor om vad kommunen gör för att upptäcka och motverka tendenser till våldsbejakande extremism och terror.
På uppdrag av kommunledningen har man tagit fram en rapport om kommunens arbete, en rapport som tas upp i kommunstyrelsen den 23 mars.
– Det här är ett problem som vi inte kan blunda för. Det finns väldigt många människor som känner en oro, och då är det viktigt att vi tar det på allvar, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).
Den här typen av brottslighet kräver samverkan, säger Stjernkvist, som drar en parallell till samarbetet mot kriminella gäng.
– Det finns vissa samhällshot som vi måste hjälpas åt för att möta.
– Kampen mot fanatism och extremism är en sådan sak. Det är klart att det är polisen som har huvudansvaret för att bekämpa brottslighet, men vi vet att polisen behöver samhällets stöd. Man behöver vaksamma ögon, man behöver en allmänhet som har kunskap om hur man upptäcker varningssignaler - och där kan också kommunen hjälpa till, säger Lars Stjernkvist.
Ett sätt är att delta i dialogen och stärka de goda krafterna, att bygga upp förtroenden över alla gränser, som gör att man litar på varandra så mycket att man slår larm när man upptäcker att det finns tendenser till extremism och radikalisering, säger han.
– Sedan kan vi också hjälpa till och upptäcka varningssignaler när människor är på väg att dras in i extremism, säger Stjernkvist.
Teresa Carvalho (S) gav ett bra exempel i fullmäktige, säger han, när hon berättade att man i Örebro har utbildat klottersanerare i att upptäcka symboler för extrema rörelser. Något man skulle kunna göra i Norrköping. En annan nyckelgrupp är skolpersonal, som tidigare fått utbildning i att känna igen symboler för kriminella gäng.
Tungt beväpnad polis har synts vakta synagogan i Norrköping, ett tecken på att polisen höjt beredskapen.
I det läget blir det ännu viktigare att kommunen hjälper till och sprider kunskap, både för att man ska förstå allvaret i situationen, men också för att lugna dem som tror att det här är väldigt utbrett, säger Lars Stjernkvist.
Det finns inget utbrett stöd för extremism, säger han, vars grogrund är hat, rädsla och okunskap. Samtidigt:
– Det här är ett sätt att visa att vi är inte naiva. Vi tar det på allvar, vi höjer vår beredskap i Norrköping också, säger Lars Stjernkvist.