I kväll föreläser frilansskribenten Christian Dahlström, med egen erfarenhet av panikångest och depression, i Hemerycksalen på Louis De Geer, ett inslag i den årliga psykiatriska veckan i Norrköping.
– Jag har haft panikångest, paniksyndrom och depression själv och har skrivit en bok om det, och har en podcast, som heter Psykpodden, där vi pratar om den här typen av problem, säger Christian Dahlström.
Psykpodden driver han tillsammans med Rebecca Anserud, som skrivit boken ”Ett bipolärt hjärta”.
Christian Dahlströms egen bok ”Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar”, gavs ut i mars i år.
Han har även en blogg, vadardepression.se.
Christian Dahlström drabbades själv första gången av panikångest, med efterföljande depression, år 2007.
Han vill dela med sig av sina erfarenheter och göra det mindre tabu att prata om psykisk ohälsa.
– Jag tycker att det är ett område där det finns alldeles för lite kunskap och mycket fördomar, säger han.
Samtidigt, säger han, är det så att det finns mycket bra information, upplyftande fakta och bra behandlingar, som inte når ut till de som mår dåligt.
Det är ingen tvekan om att panikångest och depression är folksjukdomar menar han. Någon fastslagen definition av vad en folksjukdom är finns inte, men man brukar tala om att om något drabbar en procent eller mer av befolkningen så anses det vara en folksjukdom.
– Paniksyndrom drabbar ungefär fyra-fem procent av befolkningen över en livstid, och depression ungefär 15-20 procent. Det är absolut folksjukdomar.
– Det är dessutom några av de vanligaste folksjukdomarna. Om man mäter det i pengar är tre av de fyra mest kostsamma sjukdomarna i Sverige psykiska sjukdomar, så det är ett superstort problem.
Vilka vill du nå med din föreläsning?
– Alla som är intresserade, eftersom det här är ett så stort problem. Vem som helst kan komma dit och få med sig någonting. Kanske framför allt de som är sjuka själva och vill veta mer, men även anhöriga som undrar över de här sjukdomarna och vill försöka förstå dem lite bättre.
Finns det hopp?
– Det finns jättemycket hopp. Problemet är att man inte pratar så mycket om det. Ett ytterligare problem, för dem som har framför allt depression, är att man är så pessimistisk själv. Det är som ett negativt filter som tolkar allting negativt hela tiden. Det gör att det är ännu viktigare att lyfta fram de goda exemplen.