Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen: Det är för jäkligt

Efter Folkbladets avslöjande om polismannen som attackerades av ungdomar, blev fastlåst och fick cigaretter kastade mot sig reagerar nu både polisledning och Polisförbundets skyddsombud.

Förbannad. Peter Wahlberg, polisområdeschef är förbannad över att polisen kunde attackeras, men menar att det är juridiken som bestämmer brottsrubricering.

Förbannad. Peter Wahlberg, polisområdeschef är förbannad över att polisen kunde attackeras, men menar att det är juridiken som bestämmer brottsrubricering.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2016-10-12 21:00

– Jag blir förbannad när jag hör det här, det blev jag första gången jag fick reda på det också. Det finns inga missförstånd, säger Peter Wahlström, lokalpolisområdeschef.

Missförståndet ska ha bestått i att gänget som attackerade trodde att deras kompis hade gripits och därför försökte frita honom genom att hålla fast polisen. Därför ansåg polismannen inte att händelsen var så allvarlig. Hur man kan frita en kompis genom att kasta brinnande cigaretter på en fasthållen polis framgår dock inte.

Läs mer:Polis attackerad och fasthållen

Att brottet rubriceras som förgripelse mot tjänsteman menar Pater Wahlberg beror på lagstiftningen.

– Vi utgår alltid från rekvisiten, alltså vad som hänt och vilket uppsåtet varit. Nu har man landat på just den rubriceringen, men det skulle kunnat vara våld mot tjänsteman eller något liknande.

Innebär det att det är okej att göra så mot en polis, straffet för att spela för hög musik är ju högre?

– Det är klart att det inte är, det är ju olagligt, säger Peter Wahlberg.

Kan det vara så att polisen tror att man känner ungdomarna bättre än vad man gör och därför utsätter sig för risker?

– Enskilda poliser kanske, men generellt har de hela tiden i bakhuvudet vad som kan inträffa. En polis ska inte behöva råka ut för sånt här om man använder sunt förnuft.

Att inte ungdomarna plockades in till förhör med eventuella målsmän och direkt fick klart för sig att de begått ett brott, utan att polisen istället låter de gå för att kunna plocka in dem för grövre kriminalitet tycker Peter Wahlberg är anmärkningsvärt.

– När man har begått ett brott ska man ta det på allvar direkt.

Från Polisförbundets sida svarar man att man tagit lärdom av situationen och ändrar taktik inför kommande uppdrag.

– Jag tycker att det är bra att allmänheten reagerar när de som är satta att skydda själva utsätts och att polisen direkt ska markera mot gänget kan man ju tycka, säger Måns Borgny, huvudskyddsombud.

Arbetsmiljömässigt är det som hänt väldigt allvarligt enligt Måns Borgny.

– Det är inte så vanligt att sådant här händer även om våld mot polisen där personer försöka komma loss när de blir gripna sker dagligen.

Han verkar inte jätteorolig för att gänget skulle ha kunnat ta polisens tjänstevapen.

– Det är inte så lätt, det är gjort på sånt sätt att det inte bara är att ta.

Måns Borgny förstår att allmänheten är upprörd och att man vill se repressalier direkt efter en sådan här händelse.

– Det är för jäkligt att någon sånt här ska behöva hända, poliser är oftast väldigt duktiga och ambitiösa, kanske var det därför det inte blev värre än det blev. Men det är klart – ibland slarvas det.

Detta har hänt

En polis lurades i bakhåll av ungdomar som låste fast hans händer och kastade brinnande cigaretter mot honom. Den utsatta polisen menar att det var ett missförstånd som låg bakom och ungdomarna misstänks endast för förgripelse mot tjänsteman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!