Anette är aktiv i Påskuppropet, som riktar sig mot utförsäkringarna ur sjukförsäkringssystemet. Det har som en löpeld spridit sig över landet. Dagsnoteringen är, att det annandag påsk blir manifestationer på mer än 50 platser.
Charlotte Thérèse Björnström - energisk bloggare i Uppsala, som drog igång det hela - betecknar sig som teolog och konstnär. Hon föreslog i januari ett riksomfattande samkyrkligt upprop mot effekterna av den nya sjukförsäkringen.
I sitt upprop skrev hon om absurda tidsgränser och om handläggare, som utan medicinsk kunskap fattar beslut, oavsett läkarintyg och hälsotillstånd.
Tog sig saken an
Närmare 7 000 personer har nu anslutit sig till uppropet på Facebook. Anette Forssander blev själv kontaktad av Lotta Larsson, en annan sjukskriven Norrköpingskvinna. De konstaterade, att här hände just inget med Påskuppropet. Då beslöt de att själva ta sig saken an.
- Så vi hade ett öppet möte på Vetekornet, dit det kom sex personer. Det var för sådär en och en halv månad sedan. Sedan blev det lite frånfall, så till nästa möte kom bara fyra.
- Men till nästa möte igen bara ramlade det in folk. Då kom diakoner från kyrkans församlingar, då kom olika föreningar, säger Anette.
Påskropet har stöd även från patientorganisationer och ett antal föreningar. De politiska partierna verkar också vara på gång, när det nu drar ihop sig till manifestationer.
I första gruppen
Anette lider sedan över fyra år av ryggproblem så svåra, att de ger sig tillkänna efter bara en kvarts sittande eller stående. Någon verksam rehabilitering har inte stått att finna.
Sedan den borgerliga regeringens nya regler för sjukförsäkringen börjat gälla, tillhörde hon den allra första grupp som utförsäkrades, i januari i fjol. Att gå från sjukpenning till a-kassa ger kraftigt sänkt inkomst. I Anettes fall kom man fram till, att hon inte var arbetsför. Efter tre månader fick hon därför återgå i sjukskrivning.
Hon vill nu betona, att många andra har drabbats värre.
- Men jag kan säga, att det är en jättestressig situation när man plötsligt ska ur sjukskrivningen och in till arbetsförmedlingen. Och man ska prövas mot hela arbetsmarknaden, även mot jobb som kanske inte ens existerar...
- Bara för att du är utförsäkrad är du ju inte frisk. Det finns många fall, där läkare sjukskrivit men Försäkringskassan sedan sagt, att du är arbetsför.
- Det måste vara fel att ge sig på en så svag grupp av människor. Läkarna måste få tillbaka sin vetorätt, det är ju de som träffar patienten. Och sjuka människor måste få den tid, som de behöver för att bli friska, säger Anette.
Återförd till sjukförsäkringssystemet går hon nu på arbetslivsinriktad rehabilitering i Arbetsförmedlingens regi.
- De har konstaterat, att så kry att jag kan arbeta är jag inte. Jag blev jätteledsen, och snopen också. Jag hade ju trott, att visst skulle jag kunna reda ut det här.
- Jag hade fast jobb som ambulerande behandlingsassistent inom psykiatrin, jag är fortfarande anställd där. Men reglerna säger, att man inte får arbetspröva på sitt fasta jobb.
Många orkar inte
När det nu drar ihop sig till manifestation svarar inte minst kyrkan, men även en del föreningar, för en del av grovjobbet.
- Sjukskrivna orkar inte så mycket. Många har skrivit på Facebooksidan, att de önskar att de orkade engagera sig mera. För många kan det vara mycket nog bara att delta i manifestationen, säger Anette Forssander.
Påskuppropet har ingen central ledning, allt organiseras lokalt. I Norrköping är det då Tyska torget måndag kl 14 00 som gäller.
Enligt Charlotte Thérèse Björnström passar just annandagen alldeles särskilt bra.
- För man brukar ju skjuta upp allt viktigt till en annan dag...