Bakom femdagarstrippen står SKMA, Svenska kommittén mot antisemitism, som 2014 fick pengar från regeringen till sitt projekt – att ordna utbildningar för ungdomar om Förintelsen, men också de rasistiska och antidemokratiska strömningar som just nu växt sig starka.
Meningen är att skoleleverna sedan ska sprida sina nya kunskaper vidare.
Utbildningen sker i tre steg; förberedelseseminarium, studieresan och uppföljande återträffar. För eleverna i Norrköping blir det tio dagars intensivt arbete som började med en genomgång av antisemitismens historia, och fortsatte med personliga berättelser från människor som levde under krigsåren.
Totalt får 400 svenska högstadieelever – från Arvidsjaur i norr till Malmö i söder – den här hösten möjlighet att fördjupa sig med fokus på antisemitism och antirasism.
– Vi berättar också om andra grupper som utsattes för förföljelse, inte bara judar. Precis som vi belyser de olika inblandade, nazisterna, drabbade, åskådare. Kunskapen om Förintelsen är extra viktig i dag då främlingsfientligheten blir allt större i samhället. Det gäller att värna om alla människors värde, säger Lena Jersenius, utbildningsansvarig vid SKMA.
I dag lyfter planet från Skavsta till Katowice och sedan väntar bland annat besök i koncentrations- och utrotningslägren i Auschwitz och Auschwitz-Birkenau, gettot i Podgorze och SS-soldaternas träningsläger Rabka. Dessutom kommer hela truppen se en konsert med klezmer-musik, den stil som har sitt ursprung hos judiska spelemän men som nu också influerats av östeuropeisk och romsk folkmusik.
Intrycken kommer att bli många och starka för både elever och pedagoger.
Folkbladet pratade med fyra förväntansfulla niondeklassare dagen före det stora äventyret. Glomanda Stankovic, från Hagaskolan, Daniella Abada, Djäkneparksskolan, Yousef Matti, Ektorpsskolan och Martin Ramsten, Navestadsskolans musikklass, tvekade inte när de fick frågan om att vara med på seminarierna och resan.
Något ni lärt er redan som ni inte hade en aning om?
– Ja, säger Martin Ramsten som älskar historia och gärna fördjupar sig i Andra världskriget.
– Att förföljelsen av judarna av nazisterna inte var något nytt, redan på medeltiden pågick häxjakter. Det är nytt för mig. När nu de rasistiska och främlingsfientliga partierna växer känns det därför ännu viktigare att säga ifrån.
För Glomanda Stankovic kommer resan bara att vara början, menar hon.
– Jag vill hjälpa andra ungdomar, att både få veta och förstå vad som hänt. Det inspirerar mig till att vara med här.