Det har gått ungefär tre veckor sedan Gunnar Axén klev rakt in i hetluften.

Från lugnet som konsult och egen företagare till styrelseordförande för ett av de mest utskällda bolagen i svenskt näringsliv just nu.

Norrköpingsbon erkänner att han tog sig en rejäl funderare innan han hoppade på uppdraget i Allra, ett bolag som erbjuder tjänster inom pension, försäkringar lån och sparande.

– Jag fick frågan en vecka innan jag tackade ja. De ansåg väl att jag har mångårig erfarenhet av regelverken på finansmarknaden och i socialförsäkringssystemet. Jag har suttit i finansinspektionens styrelse, i finansutskottet och har varit ordförande i socialförsäkringsutskottet i åtta år. De såg väl en kombination av egenskaper och erfarenheter i mig.

Och hur gick dina funderingar?

– Jag ville få några dagars betänketid och läsa in mig på företaget. En börsintroduktion var förberedd och den rapporten på 100 sidor såg bra ut. Jag gick igenom styrelsehandlingar från det senaste året och annat internt material som jag efterfrågade och konstaterade att det är ett sunt bolag, säger Axén.

Den 23 februari tog han över ordförandeklubban i Allras styrelse efter Ebba Lindsö. Sedan dess har snålblåsten kring bolaget bara ökat i styrka. Något som Gunnar Axén naturligtvis har märkt av.

Det är framförallt bolagets verksamhet inom pensionssystemet som hårdgranskats och kritiserats. Svenska Dagbladet har lett bevakningen och under de senaste veckorna har flera större mediehus hakat på. Flera av bolagets fonder i premiepensionsystemet har stoppats och styrelsemedlemmar har hoppat av på löpande band. Det senaste kring skandalbolaget är att det avregistreras från premiepensionens fondtorg och att Pensionsmyndigheten ska polisanmäla Allra.

Fokus just nu för Axén är att sjösätta en oberoende granskare för att reda ut om, och i så fall vad som inte gått till på rätt sätt inom Allra.

Den välrenommerade finanskonsulten Catharina Lagerstam valdes av styrelsen ut som denne granskare. Men huvudägarna ändrade sig och sa plötsligt nej.

Inget konstigt alls, enligt Axén:

– Hon ville använda sig av en underkonsult som är styrelseledamot i ett konkurrerande företag. Nu har vi istället engagerat ett stort internationellt och helt oberoende företag. Vilket det är kommer vi att gå ut med när de är klara med sin rapport.

När ska de vara klara?

– De ska få lugn och ro. Jag har sagt att det ska ske skyndsamt men utan avkall på kvalitet. Jag skulle gissa på att det tar ett par veckor.

Och vad händer sedan?

– Då ska vi reda ut de oklarheter som eventuellt finns och dra slutsatser av det som inträffat för att återupprätta förtroendet för Allra. Om vi ska klara den här resan är det otroligt viktigt att jag har min integritet, oberoende och ett mandat från ledningen för att genomföra de förändringar som krävs. Och det har jag, säger Gunnar Axén.

Vad säger du till pensionssparare i Norrköping och Finspång som är oroliga för sina pengar?

– De kan vara lugna. Deras pensionspengar finns kvar i fonderna som haft i snitt åtta procents tillväxt de senaste åren. Det är bra men inte tillräckligt bra. Ambitionen är högre än så.

Gunnar Axén lämnade riksdagen hösten 2014 efter 16 års tjänstgöring. Det är inget han ångrar:

– Det jag saknar är kollegor och vänner. Däremot saknar jag inte att sitta i långa möten från morgon till kväll. 16 år fick räcka.

Även om han inte följer politiken lika noga som förr är han orolig för Moderaternas kräftgång i opinionsläget:

– Det ser bekymmersamt ut när Moderaterna dras isär mellan Centern och Sverigedemokraterna. De måste kliva fram och visa sin egen unika linje mer tydligt.

Efter att den här intervjun gjordes, beslutade Pensionsmyndigheten att avregistrera Allras fonder. Detta, efter att bolagets ägare misstänks ha berikat sig själva på spararnas bekostnad.

"Myndighetens beslut kommer att överklagas till såväl förvaltningsdomstol som allmän domstol. Allra kommer dessutom att göra en anmälan till Konkurrensverket om missbruk av dominerande ställning", skrev Gunnar Axén i ett pressmeddelande då.