Då de enda misstankar polisen kunnat klargöra mot männen i Norrköping är ringa narkotikabrott har de släppts på fri fot. De är 17, 19 och 29 år gamla. Den man som är i 30-årsåldern, hemmahörande i Stockholm, är alltjämt misstänkt för brott mot knivlagen. De andra två är hemmahörande i Norrköping.

Vittnen såg vid lunchtid på onsdagenhur tre män med rånarluvor och handskar uppehöll sig på Järnbrogatan. Polisen jagade i fatt trion som försökte fly från patrullen till fots.

– Misstanken är ringa narkotikabrott och en av dem är misstänkt för brott mot knivlagen. Han hade två knivar han kastade, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Med tanke på bland annat dådet i Åbo för inte så länge sedan: finns det någon misstanke om att männen skulle varit ute efter att skada personer?

– Det håller jag för lite osannolikt. Det jag kan känna är om det går att styrka en misstanke om förberedelse till rån eller liknande. Det är väl någonting sådant i sådana fall, men vad jag kan se har vi inga såna misstankar i nuläget, sa Thomas Agnevik under tisdagen.

Under kvällen stod det klart att inget sånt kunde bevisas och männen släpptes.

Thomas Agnevik vill berömma den uppmärksamme inringaren.

– Det är någon som ser detta och ringer till oss. Mycket bra gjort!

Under natten till torsdagen greps tre män i ungefär samma åldrar i en bil i Linköping. Trion misstänks nu för grovt vapenbrott samt förberedelse till grov misshandel. De är samtliga anhållna.

Polisen är extremt förtegen om händelsen, men menar att det inte rör sig om samma personer.

– Nej, det är inte samma, det skiljer några år på dem, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.

Männen, som är födda 1987, 1997 och 1998 anhölls under tidig onsdagsmorgon.

Vilka vapen det handlar om eller vad som ger misstanken om just förberedelse till grov misshandel vill polisen i nuläget inte gå ut med.

– Vi är försiktiga med detaljerna, säger Åsa Willsund.

Ser ni någon koppling mellan detta och de maskerade männen i Norrköping under onsdagen?

– Nej, det har inget direkt samröre vad vi känner till nu.

De tre stockholmsbaserade männen är samtliga kända av polis sedan tidigare. Mest handlar det om trafikförseelser men våldsbrott förekommer hos åtminstone någon av dem.

Tillhör de några kända grupperingar?

– Det är ingenting jag vet i nuläget och det är såna detaljer vi vill vara försiktiga med i det här läget, säger Åsa Willsund.