Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många hoppar av lärarutbildningen

Många studenter hoppar av lärarutbildningen i landet – på vissa program är siffran upp mot 40 procent. "Det är lätt att komma in, men svårt att ta sig igenom" säger Samuel Zethson, på Kansliet för utbildningsvetenskap.

Bekymrad. Samuel Zethson, programstudierektor på lärautbildningen.

Bekymrad. Samuel Zethson, programstudierektor på lärautbildningen.

Foto: Jeppe Gustafsson

NORRKÖPING2016-04-28 06:30

Siffror från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) visar att andelen lärarstudenter som hoppar av är hög i landet, framför allt bland dem som studerar till högstadielärare, där avhoppen på vissa utbildningar närmar sig 40 procent.

– Det här är allvarligt med tanke på lärarbristen. De undersökningar som gjorts visar att det saknas väldigt många lärare på i princip alla stadier, säger Samuel Zethson, biträdande kanslichef och controller på Kansliet för utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet.

Läs mer: Tove och Hampus hoppade av.

Linköpings universitet följer denna trend med dystra siffror. En bidragande orsak är enligt Samuel Sethson den kraftiga utbyggnaden av lärarutbildningarna som skett under senare tid.

– Om vi ökar antalet platser och söktrycket inte är tillräckligt högt, så får vi in studenter som inte riktigt har förutsättningarna att klara av utbildningarna. Det är lätt att komma in, men svårt att ta sig igenom. Många tycker att utbildningen blir för svårt och hoppar av, säger Samuel Zethson.

Han menar att lärarbristen inte går att lösa genom att enbart utöka antalet utbildningsplatser.

– Det handlar om en betydligt mer komplex situation. Man måste skapa bättre förutsättningar för lärarna ute i arbetslivet med sådant som bättre arbetsvillkor och högre löner. På så sätt kan man öka intresset för lärarutbildningen.

– Läraryrket har förändrats mycket de senaste 20 åren. Idag är det ett väldigt svårhanterligt yrke. Det ställer höga krav på läraren och utbildningarna. I konkurrens med utbildningar till civilingenjör och civilekonom, som är ungefär lika långa, är löneskillnaden dramatiskt lägre och arbetsvillkoren sämre. Jag förstår att många studenter hoppar av den anledningen.

Samtidigt menar han att statusen har höjts något med satsningar i form av höjda löner, mer personal som kan stötta lärarna administrativt (så att de får mer tid till undervisning) och tjänster (som förstelärare och lektorer) för att skapa nya karriärvägar för lärare. Men nu vill regeringen också bygga ut antalet platser ännu mer.

– Risken är att man då spär på den situation vi har idag. Vi har ett ökat söktryck, men inte i nivå med vad vi skulle behöva för att få de verkligt studiemotiverade studenterna.

Lärarstundeters avhopp

Linköping

Ämneslärarutbildningen mot gymnasiet: 30 procent

Ämneslärarutbildning 7-9: 38 procent

Grundskollärare F-3: 15 procent

Grundskollärare 4-6: 27 procent

Anger andelen studenter i procent som hoppar av lärarutbildningen

Norrköping

Förskollärare: 19 procent

Fritidspedagog: 21 procent

Grundskollärare F-3: 15 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om