Det var på måndagen som kvartetten kallade till presskonferens, för att summera sina första två år inom den pågående mandatperioden. En period, som de gav sig själva ett klart godkänt betyg för.
– Jag är tveksam till att de kallar till presskonferens, för att utvärdera sig själva, säger Sophia Jarl. Det är ju väljarna, våra medborgare i Norrköping, som ska utvärdera vad vi politiker åstadkommer under en mandatperiod eller, som i det här fallet, under halva mandatperioden.
Men hur ser du som oppositionspolitiker på kvartettens jobb, så här långt?
– En del av förslagen de genomfört, är från början moderata förslag och det känns bra för min del. Exempelvis om utökat korttidsboende och det var bra att Eva-Britt Sjöberg genomförde det, som moderaterna i vård- och omsorgsnämnden föreslog från början och som sedan Mona Olsson klubbade igenom.
– Sedan såg jag att Lars Stjernkvist framhöll att arbetslösheten minskat och jobbtillväxten ökat under de här två åren och det är ju bra.
– Problemet är bara att arbetslösheten biter sig fast i de svaga grupperna och rent av ökar i gruppen nyanlända. En grupp som dessutom ökar i Norrköping, eftersom många nyanlända, i spår av flyktingkrisen, flyttar hit hela tiden. Och det här är ju en väldigt stor utmaning att försöka lösa framöver.
Men kvartetten menar ju att det finns lediga jobb i Norrköping?
– Ja, men de jobben matchar oftast inte kompetensen hos den arbetslösa befolkning vi har i Norrköping. Så trots att vi har många lediga jobb, finns det ändå tusentals som är arbetslösa.
– Och det som händer i Norrköping just nu, är att klyftorna mellan olika grupper, har ökat och fortsätter öka mellan de som har jobb och de som inte har jobb. Och den här situationen kan vi aldrig vara nöjda med.
Har ni i moderaterna någon lösning?
– Nästan alla förslag vi lagt de senaste åren, har haft stark anknytning till den så kallade arbetslinjen. Och vi har betonat att man måste trycka på regeringen för att skapa enkla jobb. Det är viktigt inte minst för Norrköping och här känner jag att man inte riktigt får gehör.
– Men det är svårt med det gehöret, eftersom socialdemokraterna är största partiet i Norrköping, och på riksnivå är man inte för enkla jobb. Men vi kan göra mycket på kommunal nivå också, exempelvis försöka skapa enkla jobb vid upphandlingar, ha personal som går på lönebidrag i större utsträckning och så vidare.
Hur ser du på oron och otryggheten, som spridit sig senaste tiden i bland annat Klockaretorpet efter mord och bränder?
– Ska man få lugn och ökad trygghet i bland annat Klockaretorpet, Hageby och Navestad, kan man inte bygga bort klyftorna via en fin yttre miljö, även om den också är viktig, utan vi måste ”bygga upp” varje individ och ge alla förutsättningar att få ett jobb.
Hur vill du summera den styrande kvartettens två första år i den här mandatperioden?
– Jag vill inte ge dem något betyg, det får väljarna göra, säger Sophia Jarl.
– Var fjärde väljare i Norrköping är moderat, så det känns bra att kvartetten delvis genomfört sån politik som vi stått bakom tidigare. Min ambition är dock att minst var tredje väljare ska vara moderat nästa val, så att vi får mer borgerliga värderingar i Norrköping.
– Det har jag inte sett mycket av, trots att den styrande kvartetten idag består av tre borgerliga partier...