På torsdagen togs inte ett spadtag, utan vävtag på en vävstol, för omvandlingen av den gamla yllefabriken från 1905 - 1944 vid Garvaregatan, i Industrilandskapet och intill Strömmen.
Då kom nyheten: att den konsthall som fastighetsmagnaten Mikael Ståhl vill öppna i Norrköping ska ligga i en lokal i två plan, på totalt 1 900 kvadratmeter, i Yllefabriken. Det är dels den fabriksruffiga ytan där torsdagens samling hölls, en bit in innanför dörröppningen på fastighetens kortsida, och dels på våningen under.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Mikael Ståhl som här, med den stora vägg- och golvytan, får plats med halva sin stora konstsamling, måleri, skulpturer och fotografi. Totalt blir det 120 verk.
– Det är de stora verken, och mycket av internationella konstnärer som kommer att vara här.
Vit färg på väggarna, ett jämnare golv och ljusinsläpp från fönstren i taket – så ska det se ut när lokalen står färdig 2018. När konsthallen kan öppna återstår att se.
– Jag har sneglat på den här lokalen väldigt länge, säger Mikael Ståhl.
När Strömsholmen dök upp som en möjlighet körde han det spåret, tills beskedet att det inte gick. Då återgick han till Yllefabriken, där hans bolag Ståhl Invest tillsammans med Hyresbostäder och Heimstaden i det gemensamma fastighetsbolaget Gamlebro AB omvandlar fabrikslokalen till lägenheter, kontor och olika andra verksamheter. Mikael Ståhl blir hyresgäst i fastigheten med sin konsthall. Delar av konstsamlingen har visats på Konstmuseet tidigare.
– Jag tycker att det är ett jättebra ställe. Nu får vi en konsthall här, och vi får ett bad och hotell på Strömsholmen, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).
Det här blev ett än mer centralt läge, med redan många kulturellt intresserade som rör sig i området, säger han och talar om att ambitionen är att göra Industrilandskapet ännu mer till ett besöksmål.
– Det här kommer att bidra ytterligare till det. Och så är det förstås en fantastiskt spännande miljö.
I den första etappen, den befintliga byggnaden, blir det 100 lägenheter, varav hälften bostadsrätter och hälften hyreslägenheter. I etapp två blir det ytterligare 50 lägenheter i nyproduktion invid fabriksbyggnaden.
– Huset och läget i stan är unikt, säger Lars Löfgren, marknadschef vid Hyresbostäder.
– Det är en av de sista pusselbitarna i Industrilandskapet, säger stadsantikvarie Hanna Domfors som gillar att huset fylls med olika sorters liv.
– Det är ett jätteroligt projekt, säger stadsarkitekt Karin Milles Beier.