Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inga mobiler i klassrummen längre

När eleverna kommer till Kunskapsskolan på måndag, är det utan mobilen i klassrummet. Nu införs nämligen mobilförbud i årskurs sex till åtta.

Mobilförbud. Det blir det för sexor, sjuor och åttor på Kunskapsskolan.

Mobilförbud. Det blir det för sexor, sjuor och åttor på Kunskapsskolan.

Foto: Titti Olovsson

MOBILFÖRBUD2016-08-17 08:30

Den informationen gick skolan ut med till vårdnadshavare i veckan. Årskurs nio får fortfarande ha mobilen, eftersom det är den enda årskursen som inte får en dator. Men nästa år, när även de har en dator, gäller förbudet även dem.

– Egentligen har vi haft det här hela tiden, att de inte får använda mobilen under lektionstid. Men det är ett tekniskt hjälpmedel som eleverna har kunnat använda om de behövt, säger Markus Brunfelt, rektor Kunskapsskolan.

De senaste åren har han dock märkt en skillnad i klassrummen: eleverna blir allt mer störda av mobilerna. Och då handlar det inte om att det blippar och ringer.

– Mobilerna är på ljudlöst så det stör inte andra. Men de själva blir distraherade av att ständigt vara uppkopplande. Mobilen vibrerar, och det vet man ju hur det är även som vuxen, man vill titta vad det är. Vi befriar dem från att inte ens behöva tänka på att bli störda, förklarar Markus Brunfelt och understryker:

– Genom att lämna ifrån sig mobilen kan eleverna fokusera på lärandet. Det är det som är huvudsaken.

Från och med skolstarten på måndag får eleverna antingen lämna mobilen hemma, eller ha den inlåst i skåpet. Den får användas på raster. Beslutet har rektorn själv tagit, och när han tidigare diskuterat det med elever, har han mötts av olika reaktioner.

– Vissa har svårt att släppa ifrån sig den, vissa upplever inte att de blir störda, medan andra säger att de blir det, säger han.

Hur det är på andra skolor i kommunen, vet han inte. Han vet däremot att andra Kunskapsskolor runt om i landet införde samma förbud förra året och att det genererat positiva resultat.

– Vi kommer att stämma av med elevrådet, och mäta resultaten för att se om de blir bättre. På andra skolor upplever man positiva resultat. Bland annat har elever börjat prata mer med varandra. Visst, de pratar med varandra i mobilen med, men det är på ett annat sätt, säger Markus Brunfelt.

Bryter eleverna mot förbudet har skolan rätt att beslagta mobilen. Vårdnadshavare kommer att kontaktas och om det inte sker någon förändring väntar ytterligare åtgärder. Skriftlig varning, enligt skollagen, kan utdelas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om