Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ilska över HVB-hem

Efter att en pojke boende på ett HVB-hem varit aggressiv både mot personal på Åbymoskolan och på boendet, rasar föräldrar över att de inte informerats om HVB-hemmets öppnande och placering.

Frivillig omsorg. Många föräldrar har mött flera av pojkarna från HVB-hemmet på fotbollsträningar - och då har det inte funnits någon rädsla, menar Adam Naredahl på Vision Omsorg.

Frivillig omsorg. Många föräldrar har mött flera av pojkarna från HVB-hemmet på fotbollsträningar - och då har det inte funnits någon rädsla, menar Adam Naredahl på Vision Omsorg.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

ÅBY2017-08-10 08:00

– Vansinnigt att bevilja ett sånt boende så nära en skola, säger en förälder som vill vara anonym.

Det var i måndags eftermiddag som den 16-åriga pojken satt sig på skolgården för att röka när en pedagog informerade honom om att det är rökförbud på skolgården. Pojken blev då hotfull och hotade en annan pedagog med ett av skolans parasoller. 16-åringen gick vidare upp mot lilla Åbymo där han av en pedagog fick låna en telefon för att ringa sin mamma. I samtalet med mamman ska han ha gråtit när han berättade att han bråkat på boendet.

Strax därefter blev han hämtad av polis och efter förhör, där han delgavs misstanke om olaga hot och misshandel, överlämnades han till sin hemkommun i södra Sverige.

Inte bara föräldrar har reagerat på att ett HVB-hem öppnats i närheten av skolan utan att man informerats, även Åbymoskolans rektor Ewa Lundh-Kojola är kritisk till att man inte fått veta något.

Hon har därför kontaktat ansvariga politiker och högre tjänstemän för att få reda på hur tillståndet beviljats.

I sociala medier hörs röster från väldigt upprörda föräldrar. Fler av dem säger sig tveksamma till att lämna sina barn på skolan vid skolstarten om någon vecka.

– Vi vet ju inte om vi får hämta våra barn levande eller inte, ta bara den där mannen som knivskar flera personer vid Söder Tull för ett par år sedan, efter att han nekats psykiatrisk vård, säger en förälder.

Men det finns också dem som anser att oron är överdriven och att det generellt inte rör sig om aggressiva barn och ungdomar.

Ägare till HVB-hemmet som drivs av Vision Omsorg, är Adam Naredahl och han beklagar händelsen i måndags.

– Det är en jättetråkig situation, som främst grundar sig i att en ung pojke som mår fruktansvärt dåligt skrämts och hotat. Jag har full förståelse för att de inblandade tyckte det var vansinnigt obehagligt.

Adam Naredahl som har 15 år i branschen har bara varit med om allvarliga incidenter likt den i måndags vid ett ytterligare tillfälle.

– Det var för tio år sedan, det är extremt ovanligt, men jag möter samma argument när ett nytt boende etableras, man är rädd för att huspriserna ska sjunka, att dagis ligger för nära eller att barnen på HVB-hemmet ska påverka de andra barnen negativt. Oftast handlar det om okunskap från personer som inte vet vilken verksamhet som drivs på HVB-hemmet.

Det aktuella HVB-hemmet, har tolv platser för pojkar 14-18 år som vårdas på frivillig grund, ingen är dömd till vård, bor just nu åtta pojkar. På hemmet jobbar socionomer, beteendevetare och behandlingsassistenter.

HVB-hem

Institution i Sverige som på kommunens uppdrag inrättas för barn, ungdomar, vuxna eller barnfamiljer och som där bedriver behandling, omvårdnad, stöd eller fostran. HVB-hem kan exempelvis inrikta sig på missbruksproblematik eller rikta sig till ensamkommande barn.

Dessa boenden kan vara privatägda, kommunalt eller kooperativt ägda och drivna av flera kommuner. En särskild form av HVB är de av staten, genom Statens Institutionsstyrelse (SiS), drivna särskilda ungdomshemmen som skiljer sig från övriga HVB genom att de har särskilda befogenheter vad gäller tvångsmedel och att de delfinansieras genom statskassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om