Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fyra vågor av terror

Terrorism har tre beroenden: lämpliga måltavlor, motiverade gärningsmän och avsaknad av kompetenta väktare. Det var terrorforskaren Hans Brus ansats när han talade i Norrköping.

Terrorvågor. Forskaren Hans Brun föreläste inför en stor och intresserad publik på Louis de Geer på tisdagsmorgonen.

Terrorvågor. Forskaren Hans Brun föreläste inför en stor och intresserad publik på Louis de Geer på tisdagsmorgonen.

Foto: Widar Andersson

Norrköping2016-12-06 13:00

Hans Brun var inbjuden av Håkan Gunnarsson på Erichs Communications. Hans Brun är knuten till Försvarshögskolan i Sverige och till King´s College i Storbritannien och är en av Sveriges mer välkända terrorforskare.

Hans Brun höll ett pedagogiskt föredrag som mycket tydligt fångade publikens intresse på tisdagsmorgonen. Han talade i ett historiskt perspektiv utifrån terrorismens tre beroenden; lämpliga måltavlor, motiverade gärningsmän och avsaknad av väktare.

Han tog avstamp i det sena 1800-talets "första våg" av modern terror. Terrorn utgick från anarkistiska strömningar och nådde snabbt ut till alla bebodda delar av världen. Måltavlorna var framförallt ledande och oskyddade politiker runt om i världen.

–  Som en röd tråd genom terrorbekämpningens moderna historia går strategin att försöka vända terroristernas tre beroenden till brottsbekämparnas fördel. Anarkisternas terrorvåg bromsades genom att måltavlorna blev färre när personskyddet runt makthavarna förstärktes, förklarade Hans Brun.

Terrorns andra våg knöt Hans Brun samman med avkoloniseringen från ungefär 1920 till 1960. Våldsamheterna i Nordirland är ett klassiskt exempel.

– Terroristerna ville göra det "göra det dyrt för staten". IRA - och deras föregångare - slog inte minst till mot avlägsna polisstationer vilket betydde att den brittiska staten blev tvungen att skeppa över mer och mer poliser, soldater och officerare för att skydda sina intressen, sa Hans Brun.

Den tredje terrorvågen dominerades av extremvänstern med grupper som Baader Meinhof och Röda Brigaden i fokus. Kidnappningar, enstaka mord och flygplanskapningar var populära metoder.

– Det nya motmedlet som nu utvecklades var flygets säkerhetskontroller som tämligen effektivt - tillsammans med andra klassiska åtgärder - gjorde.

Nu lever vi i den fjärde vågen av terror; jihadist- och högerextremister som inte så sällan uppträder som svårfångade "ensamvargar." Enligt Hans Brun är dessa terrorister extra svåra att stoppa eftersom "allt och alla" är måltavlor för självmordsattackerna.

– Det går helt enkelt inte att skydda allt och alla. Vilket vi har sett med plågsam tydlighet i bland annat Paris, Bryssel och i Oslo. Utöver allt mer förfinade klassiska metoder för terrorbekämpning så tror jag att utbyggd och smart kameraövervakning kommer att få ökad betydelse för att eliminera misstänkta gärningsmän, avslutade Hans Brun.

Hans Brun Terrorforskare

Hans Brun är är knuten till Försvarshögskolan och till King´s College i London. Hans specialitet är kontraterrorism; vad en stat kan och bör göra för att på bästa sätt motverka terrorutbrott i samhället. I en chatt med Svenska Dagbladet i november 2015 - i samband med terrordåden i Paris - gav Hans Brun råd till oroliga medborgare om hur man bäst hantrar rädsla för terror: "Jag skulle följa med i debatten, bilda mig en egen uppfattning och ställa krav på de folkvalda om jag ser problem och svagheter".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!