En ny kartläggning från Visma visar att förre unga startar företag, både i Östergötland och på nationell nivå. Under 2016 registrerades 216 nya företag i länet av personer mellan 18-25 år. Året innan låg siffran på 250 och innebär en minskning med 13,6 procent.

– Tack vare digitaliseringen har det aldrig varit enklare att vara företagare. Men för att fler unga ska vilja och våga ta klivet till småföretagslivet måste trösklarna sänkas, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Den ekonomiska aspekten får många unga att avstå att starta och driva eget företag, trots att det är en dröm för många. I en Sifoundersökning som Visma gjorde under 2016 uppgav varannan person mellan 18 och 29 år, 49 procent, att de drömmer om att starta eget.

– Det är oroväckande att färre unga startar företag, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i mindre företag i dag. Det vanligaste skälet till att man avstår är rädsla för ekonomisk otrygghet. Regeringens förslag om nya sjukregler är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte, säger Boo Gunnarson.

I Östergötland är artistisk verksamhet den mest populära branschen att starta företag i. Det innefattar allt som kan göras på en scen, till exempel teater, musik och trolleri. Programmering, skönhetsvård och restaurangverksamhet är också populära branscher att starta eget företag i. Produktion av film, video och tv-program är den bransch där nyföretagandet ökade mest i landet.