Det blev en minnesvärd fångst natten mot tisdagen när fiskegänget George Elias, Jonathan Rosales, Robin Ritzman och Fredrik Malky var på fiskarstråt i Motala ström, Norrköping. De är vana fiskare och har många gånger varit ute efter gös, gädda och abborre, i regel har gänget flera linor i samtidigt och när det högg den här gången tog George Elias spöt.
– Vi hade löja på och först nappade fisken och bet av hela löjan, det var bara huvudet kvar. Vi betade på med en ny och efter kanske fem minuter högg det igen och nu fastnade den, berättar George Elias som drillade fisken i kanske 10 minuter.
– Den kämpade mot ordentligt och så ville jag trötta ut den lite. När den kom in mot land sa en av killarna: "jag tar den inte i handen, den har ju tänder!" men sen fick han handen under fiskens mage och vi kunde få upp den.
Men vad var det de fått upp på land? Ingen av dem hade sett en sådan fisk förut men den påminde om en piraya och killarna bedömde att den vägde uppåt tre kilo.
– Det kunde ju inte vara någon slags vitfisk eftersom den hade tänder. Men vi tog några bilder på den och sedan släppte vi tillbaks den, säger George Elias som berättar att man sedan lagt upp bilder på Facebook och därefter förstått att det troligen rör sig om en "pacu", en släkting till pirayan,som lever i Sydamerika.
Det hör inte till vanligheterna med fångster av "pacu" i våra farvatten, i själva verket finns ingen tidigare notering i Sverige överhuvudtaget. Enligt Fiskejournalen (som skrivit om killarnas fångst i Motala ström) fångades ett danskt exemplar i Öresund 2013 vilket väckte viss uppståndelse. En biolog varnade nämligen för att "den kunde angripa manliga badares ädlare delar!", som Fiskejournalen skriver, denna varning tonades dock senare ner. Denna fiskart beskrivs också som invasiv och har bland annat påträffats i Nordamerika.
Fiskejournalen har talat med länsstyrelsen och fått en kommentar från Per-Erik Larson, länsfiskekonsulent på naturvårdsenheten:
– Det var synd att den släpptes ut. Från länsstyrelsens sida vill vi starkt ifrågasätta den oreglerade import som sker av akvariefisk från andra delar av världen, framförallt från EU. Det har förekommit och förekommer tyvärr att akvariefisk släpps ut i naturvatten. Därmed finns risk att nya arter etablerar sig i landet. Dessutom så finns det en risk för att dessa arter även sprider nya fisksjukdomar. Det är alltså av stor vikt att akvarister och handlare förstår risken och jobbar med att informera om detta, betonar Per-Erik Larson till tidningen.
Fiskegänget har redan varit ute och försökt få upp den igen men hittills utan resultat.
– Vi var ute i natt och jag tror att vi hade den på kroken igen, det högg ordentligt men linan gick av, berättar Jonathan Rosales som tillägger att de i regel inte fiskar med ståltafs utan med tjockare nylonlina, något som kanske inte förslår mot denna typ av tandgarnityr som pacun har.
– Om vi lyckas ta den igen släpper vi naturligtvis inte tillbaks den. Jag misstänker också att det kan finnas flera, om någon med akvarieintresse tar hem såna här fiskar är det nog inte bara en, misstänker Jonathan Rosales.