I lokalen på Gymnastikgatan ligger finalistknivarna uppradade, redo för fotografering. Snart ska de visas upp i montrar på årets KnivExpo som för första gången anordnas i Norrköping. Förutom Kniv-SM hålls det seminarier i bland annat läderarbete och japanska svärd och det kommer finnas en marknad där knivmakare kan köpa på sig material inför året. Därtill finns en utställning med ikonen Conny Persson verk. KnivExpo anordnas av Knivmakare Öst och föreningens ordförande Kent Karlsson hoppas på många besökare.
– Vi tror att det kan komma runt 2 000 besökare från hela landet.
Knivmakare Öst startade hösten 2009. Då hade man sju medlemmar. Nu är de sammanlagt 40 stycken som samlas kring sin hobby på måndagar i Ektorpsskolans slöjdsal. Medlemmarna kan komma dit och lära sig hantverket eller bara ta en kopp kaffe om de så vill. Kent själv har tillverkat knivar i 15 år och har sedan dess skapat 130 knivar. Intresset startade när han var tolv år och fick sin första kniv. Då följde han med sin morfar ut i skogen, morfadern fällde träd och Kent fick kvista.
Kent är också en av fem domare i årets Kniv-SM. Knivarna på borden finns i alla möjliga material och utformningar. Allt från den minsta miniatyrsmyckeskniven, som går att ha i en kedja runt halsen, till fint snidade svärd. Materialen på skaften varierar från spillbitar i snickarlådan till snäckkross av Abalone-mussla och mammutbetar från Ryssland. Lika varierat är åldern på tävlingsdeltagarna, från 94-åringar till den yngsta tävlande som är tolv år gammal. Det enda tävlingen saknar är kvinnor.
– Vi vill ha fler tjejer, de är ofta mer idérika och bättre på design, säger Kent.
Det finns tio kategorier att ställa upp i som tävlande, till exempel traditionell brukskniv och konstkniv, och knivarna bedöms på 15 olika punkter. Den tävlande kan få upp till tio poäng på varje punkt. I kategorin halvhorn ställer de tävlande upp med sameknivar där skaften är i renhorn och graverade med traditionella mönster.
I rookiekategorin ställer de som aldrig tävlat tidigare upp och där kan resultaten bli "lite hur som helst". Alla tävlande får därefter protokoll med knivarnas styrkor och svagheter. De tre finalisterna i varje kategori får diplom och ett fotografi på sin kniv.
Enligt Kent Karlsson är knivskapande något för alla.
– Det är ett hantverk alla kan lära sig.
011-200 412