I valet 2009 fick Piratpartiet sju procent av väljarrösterna och två platser i EU-parlamentet. I opinionsmätningarna nu ligger partiet kring tre procent eller lägre.
– Det var samma sak 2009. Vi syntes knappt i opinionsundersökningar, förrän precis i slutspurten. Nästan alla undersökningar som görs görs på riksdagsvalet, säger Christian Engström, 54, EU-parlamentariker för Piratpartiet.
Piratpartiet blir inte inbjudet att delta i EU-debatter i tv, då bara riksdagspartierna får vara med där.
– Men vi finns på internet. Våra väljare är ungdomar, säger Christian Engström.
– De begriper internet. De förstår att internet är en del av samhället och inte en leksak.
Vad tycker du att ni har fått igenom under fem år i EU-parlamentet?
– Vi har lyckats mycket bättre än jag vågat hoppas. Vi stoppade Acta-avtalet, som skulle ha lett till hårdare fildelarjakt, men också gjort det svårare för länder i tredje världen att få tillgång till medicin.
– Vi har också fått en hel politisk grupp att kopiera vårt program om fildelning. EU-parlamentet fungerar så att partier från flera länder klumpar ihop sig i grupper. Man måste vara med i en grupp, annars har man inget inflytande alls.
– Vi sitter i den gröna gruppen. Vi har övertygat den om att formellt bli för fildelning. Det är kanske den största segern, för det visar att vår strategi, att prata lugnt och sansat med de andra partierna, för att få dem att komma ombord på piratskutan, funkar.
Fri fildelning, att göra fildelning lagligt, är en av Piratpartiets stora valfrågor. De andra är att stoppa massövervakningen, och försvara nätneutraliteten.
– Nätneutralitet innebär att inget företag kan köpa sig en gräddfil på internet. Så har det varit hittills. Men nu vill Telia och alla de stora internetleverantörerna dela upp det så det ska finnas ett vanligt, B-internet, och så ska de kunna sälja gräddfiler till utvalda storföretag.
Christian Engström, som på måndagen besökte Norrköping, är från Nacka utanför Stockholm. Han är toppnamnet på Piratpartiets EU-lista.
Engström har en bakgrund som småföretagare och programmerare. Han kom in på politiken av en slump, som aktivist, då han bekämpade ett EU-direktiv om mjukvarupatent.