Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skärgårdsgäster: "Spola kröken"

Borde man inte få ta några glas vin och ändå ge sig ut till sjöss?- Skitsnack, man ska inte vara berusad på sjön, tycker båtturisten Bibi Johansson från Danderyd, som seglade vid Arkösund igår.

Kenneth Parkegren från Västerås kör en kraftfull motorbåt. Han ser det som självklart att man inte dricker på sjön.

Kenneth Parkegren från Västerås kör en kraftfull motorbåt. Han ser det som självklart att man inte dricker på sjön.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2012-08-08 05:15

Debatten om sjöfylleri har fått nytt liv sedan en samling kända svenskar engagerat sig i frågan. Profilerna, bland andra programledaren David Hellenius, sångerskan Sonja Aldén och skådespelaren Bert-Åke Warg, anser att den nya lagen om sjöfylleri är för hård och att en större tolerans för alkohol till sjöss borde finnas. De vill återse en lag mer lik den som gällde fram till 2010.

Majoritet för lagen

Men enligt en undersökning som Svenska livrräddningssällskapet (SLS) låtit göra stödjer åtta av tio svenskar den nya skärpta lagstiftningen och tycker att sjöfylla är lika allvarligt som rattfylla.

Två som instämmer med det är Bibi och Roberth Johansson från Danderyd, som under sin seglingssemester la till i Arkösund natten mot tisdagen. När Folkbladet träffade dem på tisdagsförmiddagen, strax innan avfärd, var de tydliga med sin uppfattning.

- Det är en kanonbra lag. Varför ska man vara full på sjön? Det är både farligt för andra och onödigt, man kan lägga till i hamn först och sedan dricka hur mycket man vill, menar Bibi.

"Förvånansvärt sent"

Med över 30 års båtliv i bagaget har hon sett och upplevt mycket. Slutsatsen är att den nya lagen behövs.

- Det handlar om omgivningens säkerhet också, vi har exempelvis åkt genom Vaxholm när det varit mycket festande och det var inte roligt att känna att man kunde bli rammad av någon berusad motorbåtsförare.

Att lagen skärptes först 2010 var något som förbluffade henne.

- Förvånansvärt sent, med tanke på att vi i Sverige håller säkerhet högt. Jag är ingen lagryttare, men för mig är detta en självklarhet. Att framföra en båt kräver full koncentration, hela tiden.

Ser paralleller

Kenneth Parkegren från Västerås hade också lagt till i Arkösunds gästhamn med sin kraftfulla motorbåt. Han är också tveksam till kritiken mot sjölagen, och ser paralleller till tidigare debatter.

- Den nya lagen är verkligen bra, men det är som när gränsen för rattonykterhet sänktes, då blev det också liv i luckan. Folk är vana att kunna göra som de alltid har gjort.

Manipulerar motorer

Med sin 320 hästkrafter starka och 45 knop snabba motorbåt kan det tyckas som en självklarhet att Kenneths motorbåt innefattas av lagen, men så enkelt är det inte.

- Mitt skrov är bara sju-åtta meter långt och jag läste om en som hade festat och sedan strypt sin motor så att den inte uppnådde sin vanliga hastighet.

Denna manipulering ledde till att Kustbevakningens testkörning inte kunde fälla mannen.

- Rent tekniskt skulle jag kunna göra likadant, och det finns säkert de som gör så, säger Parkegren.

Minskat fylleri

Men lagreformen har gett effekt. Sjöfylleriet har minskat över hela landet. I Östergötland har sju fall 2010 blivit till tre 2011 och i år har Kustbevakningen ännu inte tagit någon i sina kontroller. Jämförelsevis har tungt trafikerade Stockholms skärgård också upplevt en markant förbättring; 133 fall under 2010 jämfört med 51 hittills i år, när nu högsäsongen för skärgårdsturismen lider mot sitt slut.

Fakta/Sjöfyllerilagen

Bestämmelserna om sjöfylleri i sjölagen fick sin nuvarande formulering 2010.Om den som framför fartyget och personer ombord, med uppgifter som har stor betydelse för fartygets säkra framförande, har en alkoholkoncentration på minst 0,2 promille i blodet kan de dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.Den som har en promille alkohol i blodet eller mer döms i normalfallet för grovt sjöfylleri.Lagen berör fartyg som med motor kan göra minst 15 knop eller har ett minst tio meter långt skrov.Kustbevakningen har rätt att stoppa mindre båtar och kontrollera nykterheten om man kan misstänka att båtföraren är påverkad av alkohol eller annat medel och inte kan framföra båten på ett säkert sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om