"Sjukt kränkande"

Synskadade och personer med dyslexi kan få hjälp att göra högskoleprovet.Men har du ett funktionshinder som gör det svårt att hålla i en penna så kan du inte göra högskoleprovet.- Sjukt kränkande, säger Tobias Holmberg, som anmält Högskoleverket och Linköpings universitet, LiU, till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

NORRKÖPING2012-02-25 06:08

Tobias Holmberg, 18, från Skärblacka har en muskelsjukdom som gör att han är svag i de viljestyrda musklerna. Han har svårt att sitta ner och skriva för hand, under långa stunder.

Därför hoppades han på att få någon form av skrivhjälp när han skulle göra högskoleprovet, som pågår mellan klockan 8 och klockan 16, nu i vår.

- Jag skulle kunna skriva på en dator eller få hjälp av någon, typ min assistent eller någon person från universitetet. De har ju ändå vakter där under hela provtillfället, säger Tobias Holmberg.

"Inte möjligt"

Men LiU, som ansvarar för genomförandet av högskoleprovet i länet, skrev ett kort svar på hans fråga: Nej, det är inte möjligt.

Tobias vände sig också till Högskoleverket som rekommenderade honom att först kolla upp sina gymnasiebetyg, innan han behövde göra högskoleprovet.

- Det här är det jag tog mest personligt. Det har ju inte alls med saken att göra. Jag vill göra provet oavsett om jag skulle komma in på den utbildning jag vill, med mina gymnasiebetyg.

Ärendet nerlagt

Han anmälde Högskoleverket och Linköpings universitet till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Häromdagen kom beskedet att ärendet läggs ner. Orsak: Det här omfattas inte av diskrimineringslagen.

- Jag är inte så förvånad.

I dagsläget vet han inte om han ska gå vidare med ärendet. Han kommer ändå försöka att ta sig igenom provet, som äger rum 31 mars.

Tillåtet i Skåne

Som ordförande i Förbundet unga rörelsehindrade i Sverige har Tobias Holmberg många kontakter med människor i samma situation.

- I Skåne och Stockholm har jag fått veta att flera personer har fått skrivhjälp när de gjort provet. Det tycker jag gör det hela ännu knepigare.

Borde det inte vara samma regler för alla oavsett var man bor?
– Jo det kan man ju tycka. Det är vi som tar fram högskoleprovet men lärosätena som ansvarar för genomförandet av det, säger Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket.
Så om lärosätet vill så kan man få hjälp?
– Viljan kan ju finnas men man kanske saknar resurser, säger Åsa Rurling.
Hon framhåller att Högskoleverket just nu utreder hur man bättre ska kunna anpassa högskoleprovet för olika grupper av personer med funktionsnedsättningar.
Inte för sin egen skull
DO-anmälan gjorde Tobias Holmberg inte bara för sin egen skull.
– Jag kommer kanske klara av att göra provet. Men en person som inte alls kan röra armarna kan absolut inte skriva högskoleprovet. Det tycker jag är illa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om