Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Widar möter Göran Färm

Göran Färm har mycket att stå i. Hans parti Socialdemokraterna befinner sig i kris. Han är parlamentsledamot i ett EU som just nu genomgår en av sina värsta kriser. Han är dessutom ledare för Socialdemokraterna i EU-parlamentets mäktiga budgetutskott. Jag mötte honom i går när han landade hemma i Norrköping. Han slog sig ner hos mig på Folkbladets redaktion för att svara på mina frågor om kriser och möjligheter här och där.

Foto: Robert Svensson

Norrköping2011-11-12 05:56

Är det slut med Euron nu? Och hur ska det gå med samarbetet i EU?

?Jag är helt övertygad om både EU och Euron klarar av påfrestningarna. Samarbetet i Europasamarbetet utvecklas genom kriser. Alla som varit med ett tag vet också att alternativet är mycket värre. De kriser, valutachocker och spekulationsvågor som drog genom Europa på 1980- och 90-talen vill ingen ha tillbaka. Euron är faktiskt en stabil och säker valuta i jämförelse?.

Men är inte den här krisen värre än vanligt? Flera medlemsländer tycks ju vackla på konkursens brant?

?Den kris vi upplever nu är förmodligen den värsta vi haft. Det positiva är att allt fler inser att det måste till förändringar i samarbetet. Det behövs en effektiv samordning av den ekonomiska politiken. Reglerna måste följas i alla medlemsländer; inte bara i några. För bara några veckor sedan fattade EU-parlamentet beslut om tuffare regler och snabba sanktioner för de länder som inte sköter sig?.

Ett slags Europas Förenta stater som växer fram eller? Det var ju precis vad nej-sidan varnade för i folkomröstningen om euron 2003?

?Nej det tror jag inte. Varje land ska sköta sådant som de själva är bäst på. Men de som delar valuta och ränta måste också dela på regler för budget och skulder?.

Är du glad för att Sverige inte gick med i Eurosamarbetet?

?Jag röstade ju Ja i folkomröstningen 2003. Just nu är jag inte särskilt ledsen för att Nejsidan vann. Men på lite sikt, när det har blivit mer ordning och reda i Euroområdet så tror jag att det vore bra för Sverige att vara med. Jag är också helt säker på att det hade varit bra för Euron om länder som Sverige och Danmark varit med. Våra lärdomar från våra egna ekonomiska kriser hade varit värdefulla i kretsen av Euroländer.?

Det är ju inte särskilt muntert för Socialdemokraterna här hemma. Har du några funderingar om vad som borde göras?

?Partiet famlar lite, känns det som. Det är svårt att hitta en tydlig väg framåt. Vilket jag kan förstå. De politiska motståndarna är skickligare än någonsin. Sen har ju S ställt till det för sig själv. Då tänker jag inte på Juholts hyresaffär; den går nog över. Allvarligare är att så mycket duktigt och erfaret folk försvunnit. Oppositionspolitiken försvagas av det. Partiet når t ex inte ut med sina förslag om investeringar och utbildningssatsningar mot arbetslösheten. Förslagen blir kanske inte heller så genomarbetade som krävs när det är brist på erfarna medarbetare runt partiledningen?.

I Europa finns ju många starka och stora regioner. I Östergötland går det sämre med regionbildningen?

?Det där blev fel från början. Vi kunde inte enas om vilken region vi ville ha. Några ville ha en sjukvårdsregion, andra ville ha en näringslivs- och arbetsmarknadsregion. Och nu tycks ingen vilja ha Östergötland. Jag hoppas fortfarande på att det till slut ska bli en region där vi kommer närmare Sörmland och Stockholm?.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om