Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Expert om fallet med mamman som förlorade sin son och som kämpar för att få behålla sin dotter

Hur socialtjänsten bedömer föräldrars förmåga att ta hand om sina barn ser olika ut i olika delar av landet.- Det finns inget regelverk hur det ska styras, säger Harald Sturm, överläkare vid BUP i Farsta.Enligt vad Folkbladet erfar så har utredningen kring den mamma som Folkbladet skrivit om vissa brister.

Foto: Hasse Holmberg

NORRKÖPING2011-09-10 03:00

Harald Sturm, barnneurolog och barnpsykiater, på BUP Farsta utanför Stockholm, har granskat fallet med den 25-åriga mamma som Folkbladet skrivit om i veckan. Mamman tycker att allt hon gör vänds emot henne varför hon vill få en opartisk person på ett annat socialkontor att ta över LVU-ärendet, som handlar om hennes tvååriga dotter ska tvångsomhändertas eller inte. Men hon får inte byta kontor.

Sturm var under onsdagens förhandling i förvaltningsrätten sakkunnig i ärendet. Han vill dock inte kommentera det enskilda fallet, eftersom det är pågående rättsprocess och att det innehåller många känsliga uppgifter.

Väntar på alla fakta
Eftersom mamman vägrat att samarbeta med socialkontor Söder har handläggaren i den nya utredningen - om mammans omsorgsförmåga av sin dotter - utgått från den gamla utredningen, som gjordes kring hennes äldre bror, som tvångsomhändertogs, förra året. Här konstateras att mamman har stora svårigheter i sitt föräldraskap.

FÖ: Kan socialen gå på en gammal utredning när man ska bedöma ett helt nytt ärende?

- Det kan se väldigt olika ut hur man gör i olika delar av landet. Det finns inget regelverk i hur man styr det, mer än att man ska följa socialtjänstlagen och socialstyrelsens rekommendationer. Ofta anlitar socialtjänsten barnpsykiatrin i sådana här sammanhang. Och först när man har fått alla fakta så kan man ta ställning i sin utredning.

- Så brukar det i alla fall fungera om det är en seriös gjord utredning, som ska bedöma föräldrars omsorgsförmåga av sina barn, säger Harald Sturm.

Enligt mamman så har socialen inte ens träffat den tvååriga dottern, vilket dock avfärdas av enhetschefen på socialkontor Söder Helena Borin.

- Vi hade gärna velat träffa henne mer, sa hon till Folkbladet häromdagen.

"Hon är för liten"
Av utredningen framgår att dottern inte har medverkat i utredningen.

- Hon är för liten att ha ett barnsamtal med och hennes mamma har förövrigt inte velat medverka i utredningen, skriver handläggaren i utredningen.

Harald Sturm svarar generellt på hur man bedömer barns psykiska hälsa i den här åldern:

- För det mesta brukar barn, oavsett ålder, visa tecken på att de far illa om de gör det. Fysiska skador är ju lättare att upptäcka. Psykiska skador måste bedömas utifrån barnets utvecklingsnivå och då måste man ha kunskap om barnets utveckling. Det finns många möjligheter att värdera ett litet barns välmående. För att göra det krävs expertis.

FÖ: Kan socialtjänsten avgöra sådant?

- Jag skulle själv anlita den vården som har kunskap om små barn och psykisk hälsa eller ohälsa. I regel är det barnpsykiatrin som har det.

Enligt uppgifter som lämnats av BVC och förskolan som dottern går på har hon inte tagit skada av sin uppväxt hos sin mamma.

Inga symtom
Socialen tror ändå att dottern har farit illa av att vara med sin mamma trots att hon i dagsläget inte visar några symtom. Deras bedömning är därför att en fortsatt uppväxt hos mamman innebär en påtaglig risk för barnets hälsa och utveckling.

Det är nu upp till förvaltningsrätten att avgöra om den tvååriga dottern ska tvångsomhändertas, enligt lagen om vård av unga, LVU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!