Då brast jublet ut. Så gick det till, när alla på Diamanten lek och inlärning (i Guldringen) igår hade sin varje vecka återkommande fredagssamling i idrottssalen.
Här hade nu barn upp till femte klass samlats, och fördelat sig i fina halvringar. Ingen hade då knystat ens det allra minsta om saken till rektor Stephan. Han hade också på olika sätt distraherats, för att inte märka vad som var på gång.
De fackliga förtroendemännen från Lärarnas Riksförbund hade likadana blåa tröjor på sig. Miia Austa Rådström förklarade för barnen, att hon och de andra tillhör en klubb som ser till, att eleverna på Diamanten har bra lärare. Och för att lärarna ska vara bra, då krävs det att de också mår bra.
I rikt mått
Så läste hon från texten på diplomet - om att ett gott ledarskap kännetecknas av tydlighet, närvaro, inlyssnande och ett entusiastiskt förhållningssätt. Sådant har då Stephan Andersson i rikt mått.
Sedan skanderades det "Stephan, Stephan, Stephan", så att taket säkerligen lyfte sig något på kuppen. Och det sjöngs om "Värdens bästa Stephan", till känd Karlsson-melodi.
Till Folkbladet säger Miia Austa Rådström att man faktiskt, så snart man bara klivit över tröskeln, känner hur stämningen är på skolan man besöker.
- Och här märker man direkt, att elever och lärare mår bra.
Nyckelord
Vi gratulerar "världens bästa Stephan" och frågar efter nyckelord, som han har för ögonen i sitt rektorskap.
- Respekt, säger han och tänker sedan efter en liten stund.
- Och givande och tagande, det känns som grunden. Och att alla blir sedda och respekterade.
Diamanten lek och inlärning firar just nu i höst sitt 10-årsjubileum. Hela tiden har Stephan varit rektor, tillsammans med Anita Gustafsson. Tala om kontinuitet!
Från början är han förskollärare. Rektor blev han i slutet av 90-talet, när gamla Rullbandet utvecklades från förskola till skola. Från Rullbandet bar det så, helt naturligt, vidare över i Diamanten när den skolan tillkom.
Tuffa tider
- Men det har verkligen kunnat vara tufft, säger han. Och tänker väl då bland annat på tunga besparingskrav, som från tid till annat legat tungt även över denna skola.
Någon gång har han och Anita Gustafsson satt hårt mot hårt gentemot kommunledningen. Förklarat sig omöjligt kunna genomföra då aktuella nedskärningskrav, eftersom det skulle tvinga dem att bryta mot skollagen.
På den fronten är det dock lugnt för närvarande.
- Men vi har en helt ny läroplan att bita i, säger Stephan. Den kräver lika mycket arbete av oss som den gamla läroplanen. Bara alla dessa nya begrepp...
10-årsjubiléet ska givetvis firas nu i höst. Och själva letar vi fram en artikel från juli 2001, när Stephan visade oss runt i då ännu inte helt färdigbyggda Diamanten.
Unikt för Sverige
Han beskrev det som unikt för Sverige med förskola, skola, fritidsgård och öppen förskola så integrerade. "En lekfull skola och en lärorik förskola", var vad det skulle bli.
- Här ska barnen bli sedda, respekterade och delaktiga, lovade Stephan Andersson den gången.
Och som framgick ovan är dessa nyckelord lika giltiga idag, tio år senare.