Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äntligen dags för kollo!

Österviks kollo är mer än bara bad, roliga aktiviteter, umgänge och lek. För Mohammed Suleiman är det årets höjdpunkt.- Jag har längtat hit hela vintern - jag älskar att vara här, säger han.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2011-07-14 03:00

Bryggan gungar betänkligt när 20 barn trängs längst ut för att få på sig flytvästar.

- Skriv upp er i turordning på lappen så att alla som vill får åka på tuben, säger kolloledaren Markus Rosenkvist, innan han slänger i en av flickorna i vattnet - med kläderna på. Flickan skrattar och kravlar sig upp på bryggans kant.

- Alla barnen genomgår ett simtest i början av kollovistelsen eftersom mycket av tiden spenderas i eller kring havet, förklarar Sophie Battel som är föreståndare för Österviks barnkoloni sedan sex år tillbaka.

- Ett av våra mål är att ungdomarna ska bli vattenvana. Nästan alla kan simma när de kommer hit, men många har bara badat i korallblått simbassängvatten. Här får de genom olika vattenaktiviteter lära sig att uppskatta känslan av frihet som havet ger, säger hon.

Avkopplande
För Mohammed Suleiman är det andra sommaren han tillbringar på kollot.

- Jag har längtat hit hela vintern. Det bästa är att vi kan bada så mycket vi vill och åka tub - det är jätteroligt, säger han.

Av alla de aktiviteter som kollot erbjuder är tuben - där barnen får åka på en rund ring efter en motorbåt - en av de mest uppskattade.

För många av ungdomarna är kollot också ett sätt att koppla av.

- Att vara här är som en paus för hjärnan. Det är skönt att vara borta från tv, telefon och internet. Sedan gillar jag rutinerna som finns här, det är en skön omväxling, säger Rebecca Lindén som varit på kollot de fem senaste somrarna.

Tv- och internetförbud
Sophia Battel berättar att barnen får lämna in sin telefon när de kommer till kollot - dels för att den inte ska bli förstörd när de badar, men också för att barnen ska få en chans att koppla bort vardagen och hitta ett lugn.

- Det är så lätt att de fastnar med sms eller i något spel. Här vill vi att de ska vara närvarande i nuet. Vi har också tv- och internetförbud. Om det inte regnar - då kollar vi på någon film, och som ikväll när det är fotbollsmatch tjuvkikar vi lite, säger Sophia Battel och rufsar om håret på Pontus Lindström som nickar instämmande.

- Det är vilsamt utan tv och mobil. Jag läser mycket serietidningar när jag är här istället, säger han.

Ligger vid Rönö vid Slätbackens utlopp. Byggdes 1936 enligt ritningar av stadsarkitekten Kurt von Scmalensee.

Håller tre kollon per sommar. Två längre samt ett kortare.

På det nuvarande kollot finns plats för 40 barn mellan 11 och 14 år. Barnen väljs ut efter förslag från lärare, kuratorer och fritidspedagoger.

Kollot är kostnadsfritt och drivs av föreningen Norrköpings skollovskolonier.

Kommunen bidrar med 300 000 kronor om året. Andra finansiärer är privata bidragsgivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om