Det har snart gått fyra månader sedan Maria Lind, enhetschef för Hagaborgs äldreboende i Sandbyhov, Lex Sarah-anmälde två av hennes kolleger för att ha begått grova övergrepp mot fem brukare på hemmet.
"Mått dåligt"
- Jag är glad att vi gjorde det. Trots att ord stod mot ord valde vi att tro på uppgiftslämnarna, säger hon.
Sedan händelserna inträffade i mars har personalen mått mycket dåligt enligt Heléne Södergren, undersköterska på Hagaborg.
- Under våren har vi ägnat oss åt självrannsakan. Man har funderat: har jag sett något tidigare som jag inte reagerat tillräckligt starkt på, säger hon.
Kritiska
Maria Lind menar att Lex Sarah-anmälningarna lett fram till en större öppenhet bland personalen på Hagaborg.
- Nu vet alla att vi ser allvarligt på den här typen av händelser. Personalen kan också känna sig trygg med att de blir tagna på allvar om de berättar om missförhållanden, säger hon.
Enligt Heléne Södergren var flera i personalgruppen först starkt kritiska till att anmälda undersköterskorna skulle få arbeta kvar.
- Från början gillade jag det inte alls. Men sedan tänkte jag om - placeras de på ett annat äldreboende kanske de gör samma sak där. Den här typen av ärenden omfattas av sekretess och ingen skulle veta vad de gjort här och varför de fått byta arbetsplats. Då är det bättre att de arbetar kvar - här vet alla vad de har gjort och vi kan ha koll på dem, säger Heléne Södergren.
"Har ögonen på sig"
Enligt Maria Lind och Heléne Södergren har till och med sommarvikarierna informerats om händelserna.
- De har ögonen på sig från resten av personalen, säger Heléne Södergren.
Mår inte de anmälda undersköterskorna dåligt av att arbeta kvar efter allt som hänt?
- Jag hoppas att de gör det, säger Heléne Södergren.