Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varg dödade får på Vikbolandet

I helgen blev åtta får attackerade och dödade av en varg i en hage vid Hestad i Häradshammar. Ett av flera fall de senaste månaderna. - I Östergötland får man nog räkna med att vargarna blir vanligare, säger Lasse Larsson, besiktningsman för rovdjursskador vid länsstyrelsen i Östergötland.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

VIKBOLANDET2011-07-05 03:00

Sammanlagt dödades åtta får vid helgens attack. Fem av dem var döda redan när de hittades och tre djur var så illa däran att de behövde avlivas. Det rör sig om sju tackor och en bagge.

Tre djur saknas dessutom fortfarande.

- Djuren hade fått bett i hals och nacke, bett riktade så att strupen går av, de är direkt dödande, säger Lasse Larsson, besiktningsman för rovdjursskador vid länsstyrelsen i Östergötland.

- Två av tackorna var dessutom ätna på i bog och på frambenen. Flera revben var avbitna.

Omöjlig att spåra
Lasse Larsson säger att man inte kan säga säkert, men att hans kvalificerade gissning är att det rör sig om en ensam varg.

- Vi får ju gå på synobservationer som gjorts och det gör att vi tror att det är ett djur som rör sig i området. På Vikbolandet och vid Gryt, mot norra delen av Kalmar län.

- Jag skulle tro att det rör sig om ett djur, men det återstår att se vid vinterns spårningar. Det måste bli snö så man kan följa spåren, nu är det en omöjlighet att göra det.

Hunden en orsak
En fråga som uppkommer, om det rör sig om en ensam varg, låter det inte väldigt mycket med så många som åtta dödade djur?

- Att det blir så här många djur kan bero på att man hade en vallhund på gården, konstaterar Lasse Larsson.

- Är fåren vana vid en hund så ställer de sig i en cirkel så fort den kommer in i hägnet för att de har lärt sig att de ska göra så och en tacka kan aldrig avgöra om det är en hund eller en varg som kommer in.

- Det är därför det blir så stora skador som i det här fallet. När liknande saker hänt på gårdar utan hund då blir det oftast bara ett djur som skadas.

Öka tillsynen
Larsson menar att förekomsten av varg är något man kan behöva vänja sig vid i Östergötland.

- Stammen ökar. Det är lättare för dem att gå neråt än norrut, det finns redan mycket varg uppåt, säger han.

Han säger att det faktum att det förekommit flera liknande incidenter de senaste månaderna kan bero på att förekomsten av varg varit ytterst sporadisk omkring Östergötland tidigare.

- Man är inte van vid att det finns varg, det har varit betydligt mer i Mellansverige och nu får Sydsverige överta trycket när det jämnas ut.

- Det är viktigt att man ökar tillsynen, djurägare måste börja tänka mer på varg.

Bra staket
Vid attacken i helgen tog sig vargen förbi ett staket bestående av tre taggtrådstrådar. Lasse Larsson uppmanar nu djurägare att skaffa robustare staket än så.

- Ett rejält uppsatt fårnät, utan diken och krypmöjligheter eller stenar som gör det möjligt att hoppa över, det är vad man bör ha för att skydda sig. Har man dessutom en eltråd längst upp så är det ännu bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om