Det var i förra veckan som Stadsbiblioteket meddelade att de fått sätta in en väktare i lokalerna för att komma till bukt med störande missbrukare. Nt.se publicerade en artikel om händelsen och det var där, i kommentatorsfältet, som Daniel Åhs Karlsson tog till orda. "Vi bygger om parker och investerar i offentliga toaletter, men ibland undrar jag varför när jag går förbi och ser knarkarna/a-lagarna kissa på saker, drälla och allmänt störa ordningen. Otroligt tragiskt att inte majoriteten kan njuta av sakerna utan dessa pack som förstör för alla", skrev han.

Folkbladet har i flera dagar försökt nå Åhs-Karlsson för en kommentar, utan framgång. I stället får kommunalråd Karin Jonsson (C) svara på frågan om lämpligheten i inlägget. Hon har varken läst eller hört talas om det.

– Det är olämpligt att säga så, säger hon när hon får det uppläst.

Artikelbild

| Karin Jonsson (C). Ska prata med Åhs-Karlsson om ordval.

Vad tänker du om att han kallar missbrukare för pack?

– Att han borde skrivit missbrukare i stället. Men det är ju så att ungdomar uttrycker sig på annat sätt än äldre.

Fast han är väl kanske ingen ungdom, han är ju 27 år?

– Ja, det är dumt att uttrycka sig så. Det får stå för honom.

Utöver att vara ordförande i CUF Norrköping, är Daniel Åhs Karlsson ersättare i tekniska nämnden. En nämnd där Karin Jonsson är ordförande.

– Daniel är väldigt bra. Han sitter i vår nämnd och han är med och tillför mycket och är duktig, säger hon.

Kan man dra paralleller med Robert Höglund (S) som åkte ut med huvudet före efter att ha kritiserat islam?

– Nej, absolut inte. Daniel är bra på många andra sätt, säger Karin Jonsson.

Kommer du gå vidare med det här?

– Jag kommer att prata med honom att det inte är lämpligt att uttrycka sig så.

Det var förra måndagen som en väktare började patrullera Stadsbiblioteket dagligen efter att antalet incidenter med missbrukare som uppehåller sig i och utanför biblioteket, ökat från 57 till 97 mellan 2013 och 2014.

– Det handlar om allt från att folk är berusade till att de börjar bråka med varandra, säger Birgitta Hjerpe, enhetschef på Stadsbiblioteket.

Hon beskriver hur miljön blir oerhört otrevlig när folk är berusade eller påverkade av droger. Väktaren sätts in fram till december och under den tiden hoppas Birgitta Hjerpe att alla ska lära sig ordningsreglerna. Att ha en väktare permanent är inte tanken.

– Vi ser det här som ett sätt att komma till rätta med ordningsproblemen, säger hon.

Kostnaden för vakten uppgår till 700 000 kronor.

011-200 417