Hållbart är gångbart numera. I en tid av allt större miljömedvetande kan det vara en konkurrensfördel för olika företag att ha ett miljötänk och samtidigt är det naturligtvis så att många företag har ett genuint engagemang för dessa frågor.

I ett pressmeddelande på torsdagen informerar nu Stadium att man från och med i år tillverkar samtliga egna produkter av 100 procent hållbar bomull – alltså ekologisk eller återvunnen bomull. Produkterna är märkta ”Better cotton”, ett resultat av Stadiums engagemang i Better Cotton Initiative (BCI) – en ideell organisation som verkar för att förbättra förutsättningarna i bomullsproducerande länder.

– Vi har varit medlemmar i Better Cotton Initiative sedan 2012 och har sedan dess jobbat hårt för att kunna möta marknadens ökade krav och efterfrågan av hållbart sportmode, säger Catrine Marchall, hållbarhetschef hos Stadium.

Ett initiativ som BCI stått bakom under hösten är projektet Female Cotton Farmers där cirka 1500 kvinnliga bomullsodlare i Indien utbildats för att förbättra förutsättningarna vad gäller miljö, hälsa och ekonomi i regionen.

– Våra leverantörer stödjer Better Cotton i samband med att de köper in sin bomull därifrån. Nu vill vi försöka uppmuntra och påverka så att de faktiskt köper den från just de odlare som vi stöttar och visa att vi tar vårt ansvar steget längre. Vi vill visa att vi har ett genuint intresse och inte bara skickar in pengar i ett projekt, tillägger Catrine Marchall.