Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bollen blir nytt asylboende

Rivningen av studentboendet Bollen skjuts upp – istället kommer huset vid Nya Parken att fungera som asylboende ett år framåt.

Utdömt. Studentboendet Bollen duger inte längre till studenter, men asylsökande ersätter ett år framåt.

Utdömt. Studentboendet Bollen duger inte längre till studenter, men asylsökande ersätter ett år framåt.

Foto: mikael strand

norrköping2015-05-12 15:52

Norrköpings kommun är överens med Migrationsverket och Hyresbostäder om att inte riva den slitna, skamfilade och – av både studenter och fastighetsägaren – utdömda byggnaden förrän sommaren 2016.

Det var en mycket överraskande nyhet som presenterades under tisdagseftermiddagen.

För bara en dryg månad sedan, i slutet av mars, kunde Folkbladet avslöja att Hyresbostäder tagit beslut om att riva Bollen – trots de omfattande renoveringar som genomförts under 2000-talet. Fortsatt arbete skulle bli för kostsamt på grund av byggnadskonstruktionen där i princip alla väggar är bärande.

Men tomten i korsningen Ektorpsgatan-Södra Promenaden kommer så småningom att bebyggas med bostäder – i någon form.

– Vi har inte tagit något beslut om exakt vad vi ska göra, nu får vi också god tid att fundera innan vi bestämmer oss, konstaterar Hyresbostäders marknadschef Lars Löfgren under den lilla presskonferensen.

Rivningslovet av byggnaden är också försenat, huset är anmält som kulturhistoriskt monument en del undersökningar ska genomföra innan rivningen kan bli verklighet.

Istället blir de 149 rummen och lägenheterna asylboende för 300 personer under det närmaste året. Avtalet är skrivet till och med 31 maj 2016.

– Husets standard motsvarar inte kraven som dagens svenska studenter har, men det betyder inte att det är otjänligt som bostad. Allt är relativt, jag är övertygad om att Bollen är bättre än vissa andra platser som de asylboende har fått tilldelade, säger Lars Löfgren.

Vad säger grannarna?

– Det finns säkert synpunkter, men det har gått snabbt till ett fattat beslut i det här fallet så vi ska stoppa ned lappar i brevlådor under onsdagen. Både Migrationsverket och entreprenören har stor erfarenhet av att driva asylboenden, påminner Lars Löfgren.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) – som också är regeringens utvalde flyktingsamordnare – poängterade att han inte behövde fundera länge när kommunalägda Hyresbostäder berättade om förslaget. Att svara ja var en självklarhet.

– Det här bidrar till att underlätta trycket bland de asylsökande och fler kommuner skulle behöva vara lika kreativa som vi i migrationspolitiken. Här i Östergötland är vi duktiga på att ta ansvar. Vill vi slippa dyra och dåliga lösningar får vi hjälpas åt.

Stjernkvist försvarade också Bollen och dess skick.

– Migrationsverket har en svår sits, många asylsökande försöker hitta egna dåliga lösningar på boende och att höra om folk som i vår egen stad nattetid sover i en pizzeria för att de inte fått någonstans att bo känns skrämmande. Jag tycker att det här alternativet är bättre än många andra, ofta tvingas ju de asylsökande bo på en isolerad plats långt utanför en stad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om