Det beslutet meddelande han under fredagen. Han lämnar inte bara regionpolitiken i Östergötland efter sommaren, utan lämnar då även uppdraget som ordförande i Socialdemokraterna i Östergötland och ledamot i partistyrelsen, där han blev invald så sent som vid den socialdemokratiska partikongressen.

Christoffer Bernsköld har varit engagerad i landstings-/regionpolitiken i Östergötland i drygt tio år, först i opposition och den senaste mandatperioden som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nu känner han att tiden är mogen för honom att gå vidare.

– Att bära andra människors förtroende är bland det finaste man kan få göra som politiker, men det kräver också att man har det engagemang som krävs. Nu kommer någon annan att få möjlighet att fram till valet på uppdrag av partiet beskriva och peka ut riktningen de kommande åren, säger Christoffer Bernsköld.

Vem som kommer att efterträda honom som regionråd är inte klart.

Varför slutar du?

– Jag kände att det var dags för mig. Jag har hållit på med hälso- och sjukvårdspolitik i tio år nu och nu kändes det som det var bäst läge. Det är ett år kvar till valet. Jag var inte sugen på att söka förtroende för nästa mandatperiod. Nu får de möjlighet att hitta någon annan som kan möta väljarna och prata om framtiden och så kan jag få känna stolthet över det jag har gjort de här tio åren, säger Christoffer Bernsköld.

Ett politiskt uppdrag är mer än ett jobb, man måste vara beredd att ge 150 procent, säger han.

– Nu kändes det som att det var dags att lämna över till någon annan. Det är inte mer dramatiskt än så, säger han och talar om att beslutet mognat fram den sista tiden.

– Det kändes helt enkelt att tio år fick räcka.

– Jag kände att det var dags för mig att göra någonting annat.

När han landat i att lämna sin bas regionpolitiken, beslutade han även att lämna alla sina andra politiska uppdag, även partistyrelsen. Om man sitter i partistyrelsen ska man vara en länk mellan vad som händer i den östgötska socialdemokratiska politiken och på den nationella nivån, säger han. När han inte längre kommer att vara en ledande politiker i länet lämnar han därför också partistyrelsen.

En ung politiker som hoppar av politiken. "Men jag har hållit på länge", säger han. Och nu har han möjlighet att göra många andra saker under resten av sitt yrkesliv, säger han. Vad han ska göra är ännu inte klart.

Reaktioner från partikamrater?

– Det är väldigt många som tycker att det är tråkigt och som önskar lycka till. Några har blivit lite förvånade.