Det handlar här inte om någon officiell ranking utan om en matematisk operation, som privata Health Consumer Powerhouse på eget bevåg gjort.
Man har då poängsatt de Öppna jämförelser, som Sveriges Kommuner och Landsting gör beträffande vårdutfall och behandlingsresultat och adderat detta med redovisade väntetider i vården.
Health Consumer Powerhouses utvecklingschef Arne Björnberg betecknar också den här rankingen som ett "experiment".
Enda regionsjukhus
Alltnog: Efter US på förstaplatsen följer i tur och ordning sjukhusen i Värnamo, Västerås och Jönköping. US är det enda regionsjukhuset på tio i topplistan.
Ifråga om hjärtsjukvården ligger Vrinnevisjukhuset långt ner, på 55:e plats bland de 73. Här ligger US på 12:e och Motala lasarett på 24:e plats.
Stort bättre beställt för Vrinnevisjukhusets del är det inte med strokevården, 48:e plats där. Här delar US förstaplatsen med Danderyds sjukhus och Sahlgrenska, medan Motala lasarett återfinns på 26:e plats.
Men här kan man också notera ett av de märkliga resultat, som måste föranleda en stor nypa salt. För kan det i någon rimlig mening stämma, att Karolinska sjukhuset är sämst i hela landet på strokevård - sämre än exempelvis Torsby, Ystad och Alingsås?
Och vad är det då, som det verkligen är fel på - Karolinska eller statistiken? Måste man ju undra.
Förvånar inte
Lars Pettersson säger, att man hursomhelst kan känna stolthet över US. Och att Vrinnevisjukhuset ligger rätt långt ner ifråga om hjärtsjukvården, det förvånar ju inte. Problemen där är väl kända, det är ju därför man nu låtit Hjärtcentrum ta över styret för någon period.
- Och så hoppas vi att man kan styra upp det, så att det blir en bra verksamhet, säger Lars Pettersson.
- Men här är det inte så mycket resursfördelningen som är problemet, utan kompetensen.
Gammalt problem
Däremot, säger han, förstår han inte riktigt hur Vrinnevisjukhuset kan hamna så långt ner när det gäller strokevården.
- Och jag hoppas att Norrköpingsborna ska kunna samlas bakom sitt sjukhus. Se sjukhuset som den helhet det är, och vara stolta över det.
Dock finns det ett speciellt Norrköpingsbekymmer: Akutmottagningen.
- Där verkar det handla om en gammal "kultur" i Norrköping, att man söker även när det inte behövs. 20 procent skulle inte behöva uppsöka akuten alls.
- Men det kan ju ha att göra med, att det varit svårt att komma till i primärvården, säger Lasse Pettersson.
Landstingets vårddirektör Tommy Skau säger sig vara glad över det här utfallet.
- Även om vi är väl medvetna om att en sådan här ranking inte beskriver en absolut sanning. Och det viktigaste är inte att vara bäst för stunden, utan att ha ett fungerande system att hela tiden förbättra vården