Johnny Örnerstedt fick via arbetsförmedlingen en praktikplats som fastighetsskötare hos Bruno Carinci i december 2009. Efter två månader blev han provanställd.
- Enligt Carinci var det bara jag som var aktuell för tjänsten, berättar han.
Johnny Örnerstedt började ana oråd när han en dag skulle utföra en mindre reparation hos en hyresgäst.
- Felet var redan åtgärdat - av en annan fastighetsskötare, säger Johnny Örnerstedt.
"Fick inte prata"
Strax därefter stötte han på flera olika personer som sade sig vara fastighetsskötare åt Carinci - alla kom de från arbetsförmedlingen och alla hade de praktikplatser.
- Vi fick inte prata med varandra för Bruno. Men jag förstod ju vad det handlade om - Carinci hade tagit in nya praktikanter som skulle ersätta mig när min provanställning gick ut, säger han.
När en arbetsgivare tar in en praktikant från arbetsförmedlingen behöver vederbörande inte betala något för personen.
- Praktiken är dock tänkt att leda till provanställning och så småningom fast anställning. Bruno utnyttjar systemet. Han tar in gratis praktikanter, väljer ut en som sedan blir provanställd i sex månader - för att sedan bli uppsagd. Under tiden har han tagit in nya praktikanter - en blir provanställd, och så rullar det på. De senaste tre åren har han haft 45 olika fastighetsskötare, de flesta från arbetsförmedlingen, berättar Johnny Örnerstedt.
Mycket pengar
Enligt Johnny Örnerstedt vet arbetsförmedlingen om det här, men eftersom praktikplatserna leder till provanställningar så kan de inte göra så mycket.
- Det räcker med att han hävdar att personen inte passade för jobbet. För varje praktikant - även om de blir provanställda - tjänar han in två månadsutbetalningar. Det blir mycket pengar om man tänker på hur många fastighetsskötare han har haft från Arbetsförmedlingen de senaste åren, säger han.
Johnny Örnerstedt säger att Bruno Carinci är expert på att kringgå de flesta regelsystem.
- Han låter folk med socialbidrag bo i hans lägenheter. På så vis får han garanterat sina pengar - men slipper hyresgäster som klagar över eftersatt underhåll. Socialbidragstagare kan inte välja var de vill bo eller vem de vill ha som värd, säger Johnny Örnerstedt.
Har fört dagbok
Under de åtta månader han arbetade för Bruno Carinci förde Johnny Örnerstedt dagbok. Både över de orättvisor som han själv blev utsatt för, och de som han såg att Carinci utsatte sina hyresgäster för.
- Han skyr inga medel - går det att tjäna minsta krona så ska han göra det. Jag fick stå för mina egna verktyg, arbetskläder och telefon. Dessutom utförde jag privata ärenden åt honom - gick på systemet, klippte gräsmattor och skötte om trädgården till hans privata bostäder, säger Johnny Örnerstedt.
När Johnny skulle skjutsa sopor till returpunkten fick han order från Bruno Carinci att ljuga om att bilen var lånad.
- Är man privatperson och har en lånad lastbil slipper man betala de 300 kronorna det kostar för företag att lämna sopor. Men det vägrade jag att göra - då blev han vansinnig, förklarar han.
Yrkesstolthet
Johnny Örnerstedt säger att han mådde dåligt när han arbetade hos Carinci.
- Jag har arbetat som fastighetsskötare i 25 år och har en yrkesstolthet. Jag ville göra ett bra jobb, men det fanns det ingen möjlighet till. Vi fick inte hämta ut material för över hundra kronor. Istället för att ringa till elektriker eller rörmokare när något var trasigt fick vi order om att tillfälligt lappa ihop det mest akuta, säger han.
Vid ett tillfälle ringde en hyresgäst om en trasig toalettstol. Johnny beställde en ny stol åt henne och anlitade rörmokare som installerade.
- Sedan skickar Carinci fakturan till hyresgästen - för stolen, för mitt utförda arbete och rörmokarens. Det kostade henne 10 200 kronor. Hon försökte anlita jurist, men processen drog ut på tiden och Bruno Carinci lät ärendet gå till Kronofogden. Till slut gav hon upp och betalade, säger Johnny med en suck.
Gick till facket
I juli 2010 gick Johnny Örnerstedts provanställning ut. Trots att han var omtyckt av hyresgästerna ville Bruno Carinci inte ha honom kvar. Han påstod att Johnny gjort ett dåligt jobb och att han därför inte heller skulle få ut de 16 dagars semesterersättning han hade rätt till.
- Då gick jag till facket - till slut fick jag pengarna. Han snodde dock mina 13 komptimmar - de pengarna kan han få, som en av Östergötlands rikaste personer behöver han dem säkert, säger Johnny Örnerstedt.