Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samma storlek - men så olika

Trots samma storleksanvisning är flickkläder ofta mindre än pojkkläder. Klädkedjorna medger att plaggen kan skilja sig åt, men menar att det beror på efterfrågan, passform och material.

Boris Rasmusson föredrar röda, silvriga och gärna gulliga kläder i rymliga storlekar.

Boris Rasmusson föredrar röda, silvriga och gärna gulliga kläder i rymliga storlekar.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2011-01-26 03:00

Att barnkläder skiljer sig i färg och form beroende på om det är flick- eller pojkplagg är knappast någon nyhet. Nytt för många är dock att de också skiljer sig i storlek, trots att de har samma storlekshänvisning.

Ett blogginlägg startade under måndagen en kritikerstorm på nätet. En kvinna beskrev hur det skilde flera centimeter både i bredd och längd mellan flick- och pojkkläder i samma storlek på Lindex. Expeditens förklaring var att pojkkläderna har mer rörelsevidd eftersom pojkar busar mer.

Skillnaden i längd och bredd mellan pojk- och flickkläder går att hitta i flera butiker och är inget unikt fenomen koncentrerat till Lindex.

"Mer muskler"
Inne på Hennes & Mauritz i Norrköping är barnavdelningen strikt uppdelad - på ena sidan hänger flickkläder i ljusa pastellfärger. På andra sidan hänger pojkkläder i nyanserna grönt, marinblått, svart och brunt.

De flesta flickbyxorna är i modellen leggings eller tights - alltså väldigt åtsittande - medan pojkbyxorna är vida, pösiga och kallas baggy. Jämför man ett par flickbyxor i storlek 86 ( 1- 1/2 år ) med ett par pojkbyxor i samma storlek skiljer sig flera centimeter både i bredd och längd.

- Det beror nog på att pojkar har mer muskler än små flickor, trots att de har samma storlek, säger en säljare på HM i Norrköping som vill vara anonym.

Håkan Andersson på HM:s pressavdelning tillbakavisar påståendet.

- Vi utgår ifrån samma måttlistor och basmått för flickor och pojkar. Plaggen kan upplevas olika beroende på vilken passform man vill få fram och vilken funktion plaggen ska ha, säger han.

Enligt Håkan Andersson framställer HM de kläder som konsumenterna efterfrågar. Enligt honom skulle alltså flickor från ett år och uppåt föredra tajtare kläder än pojkar i samma ålder.

Rött och gulligt
Hanna Rasmusson sitter och fikar med sonen Boris som just har fyllt fyra år. Hon känner inte igen sig i beskrivningen av konsumenten som föredrar pösiga byxor till pojkar och tajtare byxor för flickor.

- Det borde inte ens finnas olika avdelningar för pojk- och flickkläder - och de borde absolut inte skilja i storlek. Barn ser likadana ut i kroppen och bör ha kläder som de kan röra sig och leka i, säger Hanna Rasmusson.

Om Boris får välja går han helst klädd i röda, silvriga och gärna gulliga kläder.

Säger varken bu eller bä
- Ibland köper vi kläder på tjejavdelningar - men där är storlekarna så små, så det mesta köper jag i unisexbutiker på internet, säger Hanna.

Även på Polarn och Pyret - vars officiella policy bygger på ett unisexmode - finns tydliga skillnader i storlekar. Ett par minimala leggings som hänger på flicksidan är betydligt kortare än stuprörsjeansen i samma storlek på unisexavdelningen.

- Leggings är smalare och kortare i modellen. Vi har valt att hänga dem på flicksidan därför att det mest är flickor som använder leggings, säger Linnea Carlsson, säljare på Polarn och Pyret i Norrköping.

Karina Lundell, designerchef på Polarn och Pyret säger att de bara finns unisexstorlekar på PoP.

- Vi gör ingen skillnad mellan pojkar och flickor. Att det är skillnad i längd beror på att det är olika kvalitéer i tygen. Att leggings skulle vara ett flickplagg säger vi varken bu eller bä om - det får kunden avgöra, säger hon.

"Horribelt"
Fanny Ambjörnsson är forskare vid institutionen för genusvetenskap vid Stockholms universitet. Hon tycker att modet för barn polariserats de senaste åren och anser att det är en olycklig utveckling.

- Det är horribelt och faller inom den allmänna tendensen som säger att flickor ska se ut på ett visst sätt och ha tajta kläder. Dessutom signalerar tajta kläder att man är finklädd, och är man finklädd så ska man akta sina kläder och inte vara oöm i rörelserna. Det faller inom ramen för att flickor ska vara försiktigare, hålla på sig och vara till för andras blickar. Detta begränsar självklart rörelseutrymmet för små flickor, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!