Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Välkomnar tuffare hästlag

Den 1 augusti börjar nya regler att gälla för hästägare. Bland annat ska alla hästar få röra sig fritt i en tillräckligt stor hage varje dag.
- Det här borde vara självklarheter för alla som har häst, säger Pelle Baryard, delägare till Jonstorps gård

För att undvika skador låter man inte tävlingshästarna umgås i hagen. Hästarna får nöja sig med att nosa på varandra över staketen.

För att undvika skador låter man inte tävlingshästarna umgås i hagen. Hästarna får nöja sig med att nosa på varandra över staketen.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2010-07-28 03:00

Om en knapp vecka träder de nya, aningen striktare reglerna kring hästhållning i kraft. Den största förändringen i djurskyddslagen är att alla hästar dagligen ska få vistas i en utomhusmiljö som motiverar till galopp.

- Dessutom får inte hästar hållas bundna i en spilta mer än 16 timmar per dygn. Spiltor och boxar måste också vara utformade så att hästarna kan socialisera med varandra, säger Sara Gabrielsson, utredare på Jordbruksverket.

Noga planerat
Jonstorps gård är kanske ett av Sveriges mest välskötta stall. Familjen Baryard, med hoppryttaren Malin Baryard i spetsen, har noga planerat de breda stallgångarna och rejäla spolplatserna. Hästarnas boxar är vinklade så att hästarna ska kunna se varandra och känna närvaro. Dessutom går hästarna ute minst fyra timmar varje dag, året om. Något som inte är en självklarhet för en dyrbar tävlingshäst.

- Visst finns det risk för att de skadar sig, men vi vill att de ska få vara hästar så det är en risk vi får ta, säger Pelle Baryard.

Alla hästar har det inte lika bra som de på Jonstorps gård. Förändringarna i djurskyddslagen uppkom därför att en del ridskolor och nya hästägare brustit i skötseln.

- De nya reglerna kan te sig självklara för många erfarna hästskötare. Men det har tillkommit en stor grupp nya hästägare de senaste åren som brister i sina kunskaper, därför har man förtydligat föreskrifterna, säger Sara Gabrielsson.

Trängs ihop
Dessutom säger hon att det finns ridskolor som låter hästarna stå uppbundna i spiltor, därför att det tar mindre utrymme än om de står i boxar.

- På så vis får man plats med fler hästar vilket är ekonomiskt vinstgivande för företaget, säger Sara Gabrielsson och tillägger att det är extra viktigt att ridskolorna föregår med gott exempel.

- Det är där många unga lär sig hur hästar ska skötas. När det sedan är deras tur att skaffa häst fortsätter misskötseln, säger hon.

Pelle Baryard tycker att det nya reglerna borde vara självklara för alla hästägare och hästskötare.

- Hästar mår bäst om de får leva så naturligt som möjligt. Det innebär mycket utemiljö och en god inomhusmiljö där de kan se och lukta på varandra, säger han.

Men att låta tävlingshästarna umgås i hagen vågar inte familjen Baryard.

- Vi måste eliminera risken för skador. Går de tillsammans kan de sparka ihjäl varandra, säger Pelle.

Förstå fördelen
Sara Gabrielsson hoppas dock att fler hästägare i framtiden kommer att förstå fördelen med att låta sina tävlingshästar umgås även i hagen.

- Exklusiva tävlingshästar behandlas ofta annorlunda, men det betyder inte att de är annorlunda. Det har gjorts vetenskapliga tester som visat att pulsen går ned på hästar som får stå och skrubba på varandra. Den avstressande effekten borde uppväga risken för skador, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om